OSN vyzýva veľmoci, aby sa dohodli na zozname sýrskej opozície

OSN zatiaľ nerozošle pozvánky k mierovým rozhovorom medzi sýrskou vládou a opozíciou, ktoré by sa mali začať 25. januára. Čaká na to, až sa najvýznamnejší svetoví hráči dohodnú, ktoré povstalecké skupiny na rokovanie pozvať a ktoré nie. Informoval o tom hovorca OSN Farhan Haq. K rýchlemu zostaveniu zoznamu vyzval aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

18.01.2016 22:36
debata (20)

Rozpory ohľadom pozvania zástupcov niektorých rebelov operujúcich v Sýrii panujú najmä medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Mierové rokovania a ukončenie takmer päť rokov trvajúceho konfliktu, ktorý si vyžiadal najmenej 250-tisíc obetí, však podporujú aj ďalšie európske a blízkovýchodné krajiny, vrátane rivalov Saudskej Arábie a Iránu.

Podľa diplomatov OSN je stále viac pravdepodobné, že sa začatie rozhovorov posunie. „Odklad je pravdepodobný,“ citovala agentúra Reuters nemenovaný diplomatický zdroj. O možnom odklade začatia rokovaní vraj už s členmi BR OSN hovoril aj splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Oficiálne zatiaľ stále platí dátum 25. januára.

Vodca sýrskej politickej opozície George Sabra už minulý týždeň vyhlásil, že vidí ako nereálne, aby sa rozhovory v Ženeve začali 25. januára. Podľa neho sa do tej doby pravdepodobne nepodarí odstrániť všetky prekážky, ktoré začatiu rokovaní bránia.

Sýrski povstalci vtedy taktiež vydali vyhlásenie, v ktorom podmieňujú svoju účasť na rokovaniach s vládou splnením bodov 12 a 13 z rezolúcie, ktorú Bezpečnostná rada prijala 18. decembra. Obsahuje harmonogram, podľa ktorého má byť sýrska kríza riešená. Prvý krok je začatie sýrskych rozhovorov, pri ktorých má vzniknúť dohoda o dočasnej vláde. Tá pripraví voľby, ktoré sa majú konať za 18 mesiacov. V počiatočných fázach sa má dojednať tiež prímerie.

Bod 12 vyzýva strany, aby umožnili humanitárnym agentúram dopraviť čo najrýchlejšie pomoc všetkým, ktorí ju potrebujú, najmä do obliehaných a nedostupných miest. Bod 13 žiada, aby všetci účastníci konfliktu zastavili útoky na civilistov a civilné objekty.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN