Britskí poslanci boli skôr proti zákazu vstupu pre Trumpa

Britská Dolná snemovňa v pléne rokovala o petícii, ktorá žiada, aby sa americkému prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi zakázal vstup do Británie pre jeho výroky na adresu moslimov. Podľa agentúry Reuters väčšina zákonodarcov konštatovala, že takýto zákaz by bol v rozpore so slobodou vyjadrovania. Napriek tomu jeho výroky označovali za „šialené" alebo „urážlivé".

19.01.2016 07:49
británia, parlament Foto: ,
Britskí poslanci v pondelňajšej debate trvajúcej tri a pol hodiny Trumpove výroky kritizovali naprieč politickým spektrom.
debata (4)

Členovia britského parlamentu väčšinou tvrdili, že Trumpovi by mal byť vstup do Británie naďalej umožnený. Niektorí argumentovali slobodou slova, iní tým, že zákaz by mu len pomohol k ešte väčšej publicite a prepožičal mu auru mučeníka, ďalší poukazovali na to, že Británia by sa nemala miešať do vnútorných záležitostí USA.

Trump minulý mesiac vyvolal vlnu kritiky výrokom, že moslimom by mal byť zakázaný vstup do Spojených štátov. Povedal to krátko po tom, čo pri útoku zradikalizovaných moslimov v Kalifornii zomrelo 14 ľudí.

Viac ako pol milióna Britov sa podpísalo pod petíciu požadujúcu, aby bol Trumpovi zakázaný vstup do Británie, kde má miliardár obchodné záujmy.

Britskí poslanci v pondelňajšej debate trvajúcej tri a pol hodiny Trumpove výroky kritizovali naprieč politickým spektrom. Aj keď Dolná snemovňa o svojom stanovisku nehlasovala, bolo zrejmé, že jasná väčšina jej členov bola proti zákazu vstupu pre republikánskeho uchádzača o Biely dom.

„Chcem, aby Trump prišiel do tejto krajiny … Chcem, aby pocítil zlobu a frustráciu, ktorú vyvolal svojimi xenofóbnymi výroky," povedal Gavin Robinson zo severoírskej Demokratickej unionistickej strany.

„Domnievam sa, že je na Američanoch, aby sa im zodpovedal. Je to zlá politika … zasahovať do volebného procesu iných krajín," povedal konzervatívec Tom Tugendhat.

Niektorí poslanci však vášnivo podporili návrh zakázať Trumpovi vstup do krajiny. „Len si predstavte, čo by sa stalo za súčasnej atmosféry, keby prišiel … a šíril to posolstvo rozsievajúce nenávisť," povedal Jack Dromey z opozičnej Labouristickej strany. Nechať priblížiť sa britským brehom kohokoľvek, kto démonizuje celú moslimskú komunitu, by bolo z podstaty zlé a podrylo by to bezpečnosť britských občanov, pokračoval Dromey. „Myslím, že Donald Trump by nemal byť pripustený na vzdialenosť do 1 000 míľ od našich brehov," vyzýval Dromey.

Zákaz vstupu do Británie môže vydať iba ministerka vnútra Theresa Mayová. Britský premiér David Cameron povedal, že Trumpove výroky sú „kontroverzné, zbytočné a zlé", ale nepodporuje myšlienku zakázať mu vstup. Minister pre integráciu James Brokenshire poznamenal, že „úprimná a otvorená výmena názorov" je najúčinnejším spôsobom, ako Trumpa ovplyvniť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #moslimovia #zákaz vstupu #Donald Trump