Duda požiadal Stoltenberga o trvalú vojenskú prítomnosť aliancie v Poľsku

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prijal v pondelok v bruselskom sídle aliancie poľského prezidenta Andrzeja Dudu.

19.01.2016 08:17
Duda, Stoltenberg, NATO Foto: ,
Generány tajomník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) a poľský prezident Andrzej Duda.
debata (261)

Poľský prezident využil stretnutie so Stoltenbergom na to, aby vyzval NATO na „čo najtrvalejšiu možnú" prítomnosť na území jeho krajiny. Dodal, že takýto krok je potrebný na obranu Poľska a regiónu pred agresívnym Ruskom.

„Dôležité je, aby vojaci NATO boli rozmiestnení a aby boli viditeľní," zdôraznil Duda. Zároveň vyjadril nádej, že varšavský summit aliancie rozhodne aj o dlhodobom rozmiestnení vojsk NATO v jeho krajine. Nešpecifikoval však, o aké početné jednotky spojencov by sa malo ísť. Podľa jeho slov by mali byť také veľké, aby dostatočne zaistili bezpečnosť východného krídla aliancie.

Témou stretnutia bolo prerokovanie príprav na tohoročný summit NATO, ktorý sa bude konať v dňoch 8 a 9. júla vo Varšave.

Stoltenberg poďakoval Poľsku za jeho pretrvávajúci záväzok k bezpečnosti euroatlantického priestoru a to aj prostredníctvom príspevkov Poľska do akčného plánu pripravenosti, účasti na medzinárodných vojenských misiách pod taktovkou NATO v Afganistane a Kosove a pri budovaní obranných kapacít pre partnerov aliancie vrátane Ukrajiny.

Šéf aliancie zdôraznil, že Poľsko zohráva významnú úlohu vo veliacej štruktúre NATO v rámci plánovania operácií a cvičení. Pripomenul, že v poľskom Štetíne je sídlo Veliteľstva mnohonárodného zboru a jedno z veliteľských centier pre integráciu jednotiek. Ocenil tiež, že Poľsko hostí výcvikové stredisko spoločných síl v meste Bydgoszcz.

„Je veľa Poľska v NATO a veľa NATO v Poľsku," povedal Stoltenberg. V tejto súvislosti pripomenul vysoký počet spojeneckých cvičení vojakov aliancie v Poľsku a tiež prípravy pre kľúčový protiraketový štít NATO.

Stoltenberg poznamenal, že prípravy na varšavský summite sú na dobrej ceste. Júlový summit bude podľa jeho slov kľúčovým míľnikom pre prispôsobenie sa aliancie novým bezpečnostným výzvam a pre potvrdenie jednoty svojich členov.

261 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #NATO