V Poľsku od začiatku roka zamrzlo 60 ľudí

Šesťdesiat ľudí už od začiatku roka v Poľsku pripravili o život silné mrazy. Podľa agentúry DPA to oznámila hovorkyňa poľskej polície. Teploty hlboko pod nulou namerali v noci na utorok tiež na mnohých miestach Rakúska a Nemecka.

19.01.2016 15:28
debata (2)

Poľská polícia kvôli novej mrazivej vlne, ktorá v týchto dňoch panuje v strednej Európe, vyzvala obyvateľstvo k zvýšenej opatrnosti. Oznámila pritom, že od začiatku tejto zimnej sezóny už v krajine zamrzlo 77 ľudí, z toho len v januári 60.

Hovorkyňa tiež uviedla, že za posledných 24 hodín policajti pomohli tridsiatke ľudí, ktorým hrozilo podchladenie. Okrem bezdomovcov sú v najväčšom nebezpečenstve opilci, ktorí cestou domov zaspia na lavičkách v parku alebo na zastávkach hromadnej dopravy.

V Rakúsku v noci na utorok klesla na mnohých miestach ortuť teplomerov pod mínus 20 stupňov Celzia. Najväčší mráz v obývaných oblastiach namerali podľa agentúry APA v tirolskom Seefelde, mínus 21,7 stupňa. Len o niečo menší mráz, mínus 21,3 stupňa, panoval v obci Sankt Jakob in Defereggen takisto v Tirolsku.

Viac ako mínus dvadsať stupňov zmrazilo aj Bad Mitterndorf v Štajersku, Sankt Michael im Lungau v Salzbursku a takisto dolnorakúsku obec Klausen-Leopoldsdorf.

Podľa rakúskeho centrálneho meteorologického úradu ZAMG bude chladné počasie pokračovať aj v nasledujúcich dňoch, ale bez extrémnych mrazov. Tie by mohli udrieť až v noci na piatok.

O treskúcich mrazoch, ktoré panovali v noci na utorok, prišli podľa agentúry DPA informácie aj z rôznych miest v Nemecku. Najväčší, mínus 20,3 stupňa, zaznamenali v bavorskej dedine Reit im Winkl. Mrazy až k mínus 19,9 stupňa hlásili meracie stanice tiež v Sasku a Dolnom Sasku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #mráz