Maďarsko je pripravené postaviť plot aj na hranici s Rumunskom

Maďarsko je pripravené postaviť plot aj na hranici s Rumunskom hneď "ďalší deň", ak by utečenci zmenili svoju trasu, ktorá doteraz viedla cez Chorvátsko. Už vlani prezentovaný zámer agentúre Reuters v utorok zopakoval šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

19.01.2016 20:06
debata (11)

Južné hranice Európskej únie sú podľa maďarského ministra stále otvorené dokorán voči prílevu státisícov migrantov z Blízkeho východu a Afriky, čo spochybňuje budúcnosť schengenského priestoru voľného cestovania vnútri EÚ. Ustráženie dlhého gréckeho pobrežia by podľa maďarského ministra vyžadovalo nasadenie niekoľkých desiatok tisíc policajtov a vojakov.

„Keby to nebolo tragické, tak by som sa musel smiať, keď počujem únijných predstaviteľov hovoriť o tom, že riešením má byť pár stoviek príslušníkov Frontexu,“ povedal Szijjártó. „Ak si Grécko nepraje byť súčasťou riešenia, potrebujeme konať s Bulharskom a Macedónskom,“ do­dal.

Frontex plánuje zvýšiť svoju prítomnosť v Grécku, aby pomohol lepšie zvládať príliv utečencov, ktorí sa plavia cez Stredozemné more do Európy. EÚ plánuje takmer strojnásobiť výdavky na ochranu hraníc a vytvoriť namiesto Frontexu pobrežnú stráž rýchlej reakcie o sile 1 500 pohranič­níkov.

Maďarsko podniklo potrebné prípravy

Maďarský premiér Viktor Orbán si svojou tvrdou politikou voči migrantom získava priazeň domáceho publika. Jeho pravicová vláda už vybudovala ploty na južných hraniciach krajiny so Srbskom a Chorvátskom, aby sa ohradila proti prílivu utečencov pred vojnou a chudobou.

Szijjártó uviedol, že Maďarsko podniklo prípravy, aby mohlo v prípade potreby rýchlo postaviť plot aj na hraniciach s Rumunskom. „Ak budeme tu musieť stavať, budeme pripravení od nasledujúceho dňa,“ povedal.

Rakúsko v piatok ohlásilo, že odmietne vstup do krajiny migrantom, ktorí chcú radšej pokračovať do Nemecka, ako požiadať na mieste o azyl. To prinútilo južného suseda, Slovinsko, aby ohlásilo podobný krok v snahe vyhnúť sa vytvoreniu zápchy utečencov na ich trase. To by podľa Reuters mohlo v budúcnosti viesť k premene Rumunska na tranzitnú krajine, odkiaľ by sa utečenci mohli dostať cez Maďarsko ďalej na Západ.

„Je čím ďalej pravdepodobnejšie, že južné hranice schengenskej zóny budú ležať na severných hraniciach Grécka (s Bulharskom a Macedónskom),“ poznamenal Szijjártó. Reuters dodal, že podobný názor vyjadril aj český premiér Bohuslav Sobotka, a podotkol, že prúd utečencov doteraz obchádzal Česko, ale to by sa mohlo zmeniť, ak Nemecko uzavrie svoje hranice.

Maďarsko už vlani v septembri plánovalo, kadiaľ povedie plot na hranici s Rumunskom. Bukurešť tieto prípravy tvrdo kritizovala, rumunský minister zahraničia Bogdan Aurescu vtedy vyhlásil, že ide o „autistický čin“ a „neprijateľné riešenie odporujúce duchu EÚ“. Szijjártó odpovedal podobne ostrými slovami.

Rumunsko je členom EÚ, ale na rozdiel od Maďarska nie je súčasťou schengenského priestoru, aj keď sa k nemu chce pripojiť.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plot #Rumunsko #utečenci