Polícia v Kolíne nad Rýnom zatkla pri razii 12 ľudí

Policajti v Kolíne vykonali v noci na stredu rozsiahlu raziu zameranú na ľudí podozrivých z pouličnej kriminality, ktorí sa mohli podieľať aj na silvestrovských útokoch. Celkom polícia skontrolovala 100 ľudí a zadržala 12 osôb, ktoré sú podozrivé z nelegálneho pobytu v Nemecku, uviedla televízia N24.

20.01.2016 09:41
debata (5)

Policajti zasahovali na predmestí Kalk na východe Kolína, kde kontrolovali predovšetkým herne a reštaurácie, ktoré sú považované za útočisko zločineckých skupín. Okrem iného pátrali po mobilných telefónoch, ktoré ukradli počas silvestrovskej noci pri hromadných útokoch na ženy v okolí kolínskeho hlavnej stanice a katedrály.

Podľa policajného hovorcu sa razie zamerali predovšetkým na skupiny podozrivých pochádzajúcich zo severnej Afriky. Pri kontrolách odhalili policajti 12 osôb, ktoré pri sebe nemali doklady alebo ich nemali v poriadku. Vyšetrovatelia majú podozrenie, že sa títo ľudia zdržujú v Nemecku nelegálne.

V krátkom čase je to už druhá razia, ktorú vykonala polícia v Severnom Porýní-Vestfálsku. Cez víkend zasahovali policajti v Düsseldorfe, kde skontrolovali 300 ľudí a 40 ich zadržali pre podozrenie z nelegálneho pobytu v krajine.

Polícia má podozrenie, že sa skupiny pouličných zlodejov podieľali na silvestrovských incidentoch v Kolíne aj v ďalších mestách. Podľa svedkov aj polície sa v centre Kolína nad Rýnom zišlo počas silvestrovskej noci tisíc ľudí arabského a severoafrického pôvodu.

Z davu sa vyčlenili skupiny mužov, ktorí obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali. Kolínska polícia prijala kvôli incidentu 766 trestných oznámení, z toho polovica je kvôli sexuálnemu napadnutiu.

Podobné incidenty sa počas silvestrovskej noci stali aj v Hamburgu, kde polícia prijala 200 trestných oznámení, a v menšej miere aj v ďalších veľkých nemeckých mestách. Udalosti vyvolali v krajine diskusiu o tom, do akej miery sa na obťažovaní a krádežiach podieľali novo prichádzajúci vysídlenci.

Američanka Caitlin Duncanová, ktorá sa osláv v Kolíne zúčastnila, denníku The New York Times povedala, že naopak vďaka pomoci sýrskych utečencov sa jej podarilo násilníkom utiecť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne obťažovanie #policajná razia #Kolín nad Rýnom