Merkelová chce podstatne znížiť počet prichádzajúcich utečencov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce podstatne znížiť počet utečencov, ktorí prichádzajú do Nemecka. Šéfka nemeckej vlády to povedala pri príchode na zjazd krajinských poslancov bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) v alpskom stredisku Wildbad Kreuth. Zopakovala zároveň, že v utečeneckej kríze je potrebné nájsť celoeurópske riešenie.

20.01.2016 18:31
merkel Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na zjazde krajinských poslancov bavorskej Kresťansko-sociálnej únie v alpskom stredisku Wildbad Kreuth.
debata (23)

„Zhodujeme sa, že chceme citeľne a trvalo znížiť počet prichádzajúcich utečencov," povedala kancelárka pred rokovaním s predstaviteľmi jej sesterskej strany. „Myslím, že sa musíme zasadiť o odstránenie príčin úteku a nájsť európske riešenie," dodala. Merkelová sa dlhodobo zasadzuje o zavedení systému rozdeľovania utečencov medzi členské štáty Európskej únie, o bezpečnosť vonkajších hraníc schengenského priestoru a o vytvorenie registračných centier v Grécku a Taliansku, kde do Európy väčšina utečencov vstupuje.

Pre ďalší vývoj utečeneckej krízy budú podľa kancelárky dôležité piatkové konzultácie vlád Nemecka a Turecka, pretože Ankara sa zaviazala lepšie chrániť svoju hranicu s Gréckom a bojovať proti obchodníkom, ktorí pomáhajú utečencom prekonať Egejské more. Posun v riešení utečeneckej krízy očakáva tiež od februárového summitu EÚ.

Predstavitelia CSU v posledných mesiacoch stále silnejšie vystupujú proti Merkelovej, hoci sa strana podieľa na jej vláde. Bavorskí politici žiadajú tvrdší prístup k utečencom a niektorí hovoria aj o uzavretí nemeckých hraníc. Cez rakúsko-bavorskú hranicu prichádza do Nemecka väčšina utečencov.

Šéf poslancov koaličnej sociálnej demokracie (SPD) Thomas Oppermann však obvinil CSU, že svojimi vyjadreniami „rozdúchava paniku a hystériu". Situácia, keď je CSU vo vláde a zároveň kabinet kritizuje, podľa neho poškodzuje dôveryhodnosť vlády v očiach Nemcov.

Do Nemecka vlani prišlo 1,1 milióna utečencov, najviac od konca druhej svetovej vojny. V januári sa počet prichádzajúcich znížil, stále sa však denne pohybuje medzi 1 500 a 3 000, uviedol s odvolaním sa na spolkovú políciu server Spiegel Online.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci