Islamský štát je podľa USA a Francúzska na ústupe

Radikálna organizácia Islamský štát (IS) je v súčasnosti v Iraku a Sýrii na ústupe. Medzinárodná koalícia pod vedením Spojených štátov však v boji proti nemu musí ešte zvýšiť svoje úsilie. Terajším cieľom je likvidácia „mocenských centier" tejto organizácie v sýrskom meste Rakka a v severoirackom Mosule. Informovali o tom ministri obrany Francúzska a USA v Paríži, kde sa konalo rokovanie o postupe proti IS, ktorého sa zúčastnili aj ich kolegovia z Nemecka, Austrálie, Talianska, Holandska a Británie.

20.01.2016 20:35
Jean Yves Le Drian, Ashton Carter, Foto: ,
Americký minister obrany Ashton Carter (vľavo) a jeho francúzsky kolega Jean Yves Le Drian.
debata (39)

„Naše spoločné úsilie prináša ovocie. Islamský štát je v teréne na ústupe, podarilo sa nám zasiahnuť jeho zdroje. Nastal čas, aby sme zvýšili naše spoločné úsilie tým, že povedieme súdržnú kolektívnu stratégiu," vyhlásil podľa agentúry AFP francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian.

Americký minister obrany Ashton Carter zmienil tri hlavné ciele boja proti IS. Okrem zničenia veliacich stredísk ide o rozloženie jeho vplyvu vo svete a o ochranu civilného obyvateľstva pred teroristickými útokmi. Globálny vplyv IS označil Carter za „nádorovú metastázu".

Minister zároveň vyhlásil, že USA pozývajú všetkých 26 členov koalície bojujúcej proti IS pomocou vzdušných síl na medzinárodnú konferenciu, ktorá by sa za tri týždne mala konať v Bruseli. Každá krajina by sa podľa neho mala pripraviť na väčšiu účasť v bojovom úsilí. Neoficiálne zdroje podotýkajú, že najmä zo strany blízkovýchodných krajín je pomoc skôr symbolická a zahŕňa len hŕstku lietadiel.

Le Drian a Carter tiež kritizovali ruskú intervenciu v Sýrii. Rusi by sa podľa francúzskeho ministra mali zamerať na bombardovanie IS a prestať útočiť na ostatné opozičné ozbrojené skupiny. Moskva je vraj na „zlej strategickej ceste", dodal Carter s tým, že kým sa to nezmení, „nie je dostatok priestoru pre spoluprácu medzi Západom a Ruskom v Sýrii".

39 debata chyba
Viac na túto tému: #IS #koalícia proti IS