Líbya má vládu, ale nie pokoj

Napokon sa to podarilo. Líbyjčania majú vládu národnej jednoty. Práve nejednota je vodou na mlyn teroristickému Islamskému štátu, ktorý pod tlakom medzinárodných síl v Iraku a hlavne v Sýrii presúva svoje sily práve do Líbye. Líbya má tak síce novú vládu, ale nie pokoj.

21.01.2016 07:21
líbya, libya, bengázi, ulica, zničená ulica, Foto:
Na archívnej snímke z roku 2014 je spúšť, ktorá zostala v uliciach východolíbyjského Bengázi po ozbrojenom konfl ikte armády s islamskými Líbyjskými milíciami.
debata (7)

Do premiérskeho kresla má zasadnúť Fáiz Sarrádž, obchodník z Tripolisu, ktorý doteraz viedol prezidentskú radu. Orgán, ktorý mal hlavné slovo pri rokovaní o vláde.

„Kabinet bude mať 32 členov a budú v ňom zastúpené doteraz súperiace frakcie,“ informovala v utorok podvečer agentúra AP o nepopierateľnom pokroku, pod ktorým je podpísaná ako sprostredkova­teľ OSN.

BR OSN ešte 23. decembra 2015 schválila rezolúciou, podľa ktorej jedinou zákonnou vládou má byť vláda národného porozumenia sformovaná do tridsiatich dní a sídliaca v Tripolise. Doteraz má krajina dve vlády. Jedna sídli v Tripolise a druhá v Tobrúku.

„Blahoželám líbyjskému ľudu a prezidentskej rade k sformovaniu vlády národného porozumenia,“ reagoval na udalosť Martin Kobler, osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN v Líbyi.

Na skutočnosti, že krajina má stále dve metropoly a z toho vyplývajúce rozdielne predstavy o budúcnosti štátu, sa tak skoro nič nezmení. Stmeľujúcim faktorom by mohol byť spoločný nepriateľ väčšiny Líbyjčanov – teroristický Islamský štát.

Tým skôr, že doteraz kontroluje časť ropných polí, ako aj rafinérie a prístavy s terminálmi na prepravu čierneho zlata. Na spomínané rastúce nebezpečenstvo poukazuje aj najnovšia správa americkej rozviedky citovaná novinami Washington Times.

„Líbya, v ktorej rastie počet bojovníkov IŠ, je jeho ďalším horúcim bodom v úsilí dostať pod kontrolu strategické územia v tej či onej krajine vrátane ropných spracovateľských objektov,“ citujú noviny spomínaný zdroj. Podľa prameňa blízkeho vládnym kruhom vo Washingtone chcú teroristi vytvoriť z Líbye provinciu, ktorej metropolou by bol stredozemný prístav Sirt.

A to je aj dôvod, prečo, síce podľa nepotvrdených správ, Fáiz Sarrádž už kontaktoval Londýn, Paríž aj Moskvu v súvislosti s možným vojenským zásahom proti IŠ vrátane útoku na Sirt. Viaceré krajiny však ešte v decembri reagovali vyhýbavo na prípadné líbyjské požiadanie o vojenskú pomoc.

„Veľká Británia, ako aj ďalšie štáty majú vážne obavy z rozširovania vplyvu IŠ v Líbyi. Budeme očakávať vznik vlády a budeme ju podporovať s cieľom spoločne bojovať proti IŠ, líbyjskej hrozbe,“ reagoval vyhýbavo ešte v decembri Matthew Rycroft, britský veľvyslanec v OSN, na otázku možného britského vojenského zásahu v krajine.

Na druhej strane Poghos Akopov, bývalý ešte sovietsky veľvyslanec v Tripolise, v rozhovore pre noviny Vzgľad síce privítal dohodu o vláde, ale na druhej strane neverí, že sa Sarrádžovi podarí obnoviť štát.

„Sily, ktoré bojovali proti Kaddáfímu i následnej vláde sa len tak ľahko nevzdajú, a tak vnútorný boj bude pokračovať. Stále sa nepodarilo odstrániť príčiny rozpadu Líbye,“ povedal Akopov.

Zároveň sa objavujú hlasy, podľa ktorých situáciu sotva vyrieši nasadenie zahraničnej vojenskej sily. „Je to zápas s ideológiou, ktorá sa stále šíri. Bomby tu nepomôžu. Môžu však pomôcť samotné moslimské krajiny. Zatiaľ toho nie sú schopné. Až veľmi často sa totiž usilujú využiť IŠ na svoje ciele,“ tvrdí vysokopostavený zdroj v USA, ktorý chcel zostať v anonymite.

Po tom, čo líbyjskí vzbúrenci s pomocou francúzskych pilotov našli a zavraždili v roku 2011 plukovníka Muammara Kaddáfího a zvrhli jeho režim, je Líbya v chaose. Ešte viac ho umocnil vznik dvojvládia: na jednej strane parlament sídliaci v Tobrúku ako výsledok všeobecných volieb a na druhej strane proislamský Národný kongres operujúci v Tripolise.

Navyše mnohé oblasti krajiny nemá dodnes ústredná moc pod kontrolou, čo využívajú práve teroristi z IŠ. A tak v krajine „staré“ dávno neplatí a „nové“ je v nedohľadne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya