Moldavsko: Do parlamentu vtrhli demonštranti, odmietajú novú vládu

Stovky demonštrantov prerazili v stredu policajné zátarasy a vtrhli do budovy parlamentu v moldavskej metropole Kišiňov. V potýčkach utrpelo zranenia šesť policajtov, uviedla agentúra AP.

21.01.2016 08:19
moldavsko, demonštrácia, protest, Foto: ,
Moldavsko sa zmieta v politickej nestabilite.
debata (22)

Moldavskí poslanci totiž odhlasovali v stredu vznik novej vlády na čele s nominantom proeurópskej koalície Pavlom Filipom. Súhlasili tak s kompromisným výberom kandidáta v nádeji, že sa tým ukončí niekoľkomesačná patová situácia, a že sa zabráni konaniu predčasných volieb.

AP spresnila, že ešte pred hlasovaním zákonodarcov sa pred parlamentom zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí mávali moldavskými vlajkami a žiadali o „predčasné voľby“. Ich počet sa onedlho zvýšil na tisíce.

Po oznámení o novej vláde krajiny viacerí demonštranti skandovali heslá ako „Zrušte hlasovanie!“ či „Zlodeji“ a pokúšali sa dostať do budovy parlamentu. To sa im následne podarilo dokonca dvakrát. Polícia situáciu upokojila až po príchode posíl.

Moldavsko sa zmieta v politickej nestabilite odvtedy, ako na verejnosť prenikli správy o bankovom podvode, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk dohromady 1,5 miliardy dolárov. Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP. Počas vlaňajšieho roka sa v Moldavsku vystriedalo niekoľko premiérov.

Niektorí spomedzi demonštrantov sa domnievajú, že nová vláda je len kompromisným riešením a nebude sa zaoberať korupciou či vykonávaním potrebných reforiem. Iným sa zase nepáči jej poreurópske smerovanie a domnievajú sa, že Moldavsko by si malo zachovať skôr ruský vplyv, dodala AP.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko