Oblasť Washingtonu očakáva rekordnú snehovú búrku

Severovýchod Spojených štátov sa pripravuje na mohutnú snehovú búrku, ktorá by do oblasti Washingtonu a okolia mala priniesť od piatku až pol metra snehu. Počas víkendu sa očakávajú zásadné problémy v doprave vrátane obmedzení letovej prevádzky. Sneženie bude podľa meteorológov sprevádzať mráz a silný vietor, ktorý môže pôsobiť veľké škody napríklad na elektrickom vedení.

21.01.2016 11:43
Washington, počasie, blizzard, sneh, kalamita Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Úrady sa obávajú, že by sa očakávaný blizard mohol svojimi účinkami priblížiť neslávne známu snehovú búrku označovanú ako Knickerbocker. Tá je pomenovaná po washingtonskom divadle, ktorého strecha sa v januári 1922 zrútila pod náporom snehu, čo zabilo viac ako stovku ľudí. Vtedy americkú metropolu zasypalo viac ako 60 centimetrov sne­hu.

„Táto búrka sa zapíše medzi tie rekordné,“ predniesol dnes meteorológ televíznej stanice CNN Tom Slater, podľa ktorého sa v oblasti hlavného mesta očakáva cez víkend 30 až 50 centimetrov sne­hu.

Národná meteorologická služba odporučila ľuďom, aby boli ostražití pred možným blizardom, a to kvôli silnému vetru, ktorý môže v nárazoch fúkať až rýchlosťou 30 metrov za sekundu.

Meteorológovia varujú, že búrka ovplyvní životy desiatok miliónov ľudí. Vedľa Washingtonu a štátu Maryland jej účinky pocítia obyvatelia New Yorku, Filadelfie a Bostonu, hoci zrejme budú o niečo slabšie ako v oblasti metropoly.

Stredná a východná Európe bojuje s mrazmi, v Poľsku umrzlo už 60 ľudí

Mrazivá zima udrela na Európu v plnej sile. Zachvátila najmä strednú a východnú Európu. Teploty hlboko pod nulou komplikujú život najmä ľuďom v Poľsku, ale namerali ich i v ďalších štátoch ako Rakúsko, Nemecko, Rusko a Ukrajina.

Poľská polícia kvôli novej mrazivej vlne, ktorá v týchto dňoch panuje v strednej Európe, vyzvala obyvateľstvo k zvýšenej opatrnosti. Oznámila pritom, že od začiatku zimnej sezóny v krajine zamrzlo až 77 ľudí, z toho v januári 60.

Hovorkyňa taktiež uviedla, že za posledných 24 hodín policajti pomohli tridsiatke Ľudí, ktorým hrozilo podchladenie. Okrem bezdomovcov sú v najväčšom nebezpečenstve opilci, ktorí cestou domov zaspia na lavičkách v parku alebo na zastávkach hromadnej dopravy.

V Rakúsku z utorka na stredu klesla na mnohých miestach ortuť teplomerov pod mínus 20 stupňov Celzia. Najväčší mráz v obývaných oblastiach namerali podľa agentúry APA v tirolskom Seefelde, a to mínus 21,7 stupňov Celzia. Len o niečo nižší mráz, mínus 21,3 stupňov, panoval v obci Sankt Jakob in Defereggen, taktiež v Tirolsku.

Viac ako mínus dvadsať stupňov zmrazilo aj Bad Mitterndorf v Štajersku, Sankt Michael im Lungau v Salzburgu a takisto dolnorakúsku obec Klausen-Leopoldsdorf.

Podľa rakúskeho centrálneho meteorologického úradu ZAMG bude chladné počasie pokračovať aj v nasledujúcich dňoch, ale bez extrémnych mrazov. Tie by mohli udrieť až v noci na piatok.

Aj ďalšie mestá v Nemecku podľa agentúry DPA informovali o treskúcich mrazoch, ktoré v krajine panovali začiatkom týždňa. Najväčší mráz, mínus 20,3 stupňov, zaznamenali v bavorskej dedine Reit im Winkl. Mínusové teploty 19,9 stupňov Celzia hlásili meracie stanice tiež v Sasku a Dolnom Sasku.

Aj ruská metropola čelí náporu zimného počasia, sneh sa na Moskvu spustil už v noci, avšak podľa meteorológov kalamita zosilnie najmä cez deň. So zimným počasím bojujú však aj ďalšie ruské regióny.

Snehové záveje v Moskve odpratáva okolo 60 000 ľudí, informovala agentúra TASS. Zatiaľ napadlo okolo desať centimetrov snehu, väčšie množstvo však má pribudnúť až cez deň. Z ulíc vyviezli takmer pol milióna kubíkov snehu.

V centre Moskvy sa od rána tvoria kolóny automobilov, ktoré dosahujú dĺžku až dvadsať kilometrov. Radnica vyzvala obyvateľov mesta, aby nechali autá doma a spoľahli sa na mestskú dopravu. Tá má však veľké meškania.

Moskovské letiská kvôli kalamite Od rána zrušili najmenej 70 letov, desiatky ďalších museli odložiť. Podľa moskovských médií sa táto situácia týka najmä prevádzky na metropolitných letiskách Šeremeťjevo, Domodedovo a Vnukovo.

Na Ukrajine v utorok predĺžili varovanie pred silným vetrom a snežením. Okolo 300 ukrajinských miest a obcí už druhý deň nemá elektrický prúd. Postihnutý je najmä juh a východ krajiny, situácia sa skomplikovala aj v okolí Odesy, Chersonu, Mykolajivu a mesta Dnepropetrovsk, avšak predovšetkým v hlavnom meste Kyjev.

Ukrajinské Ministerstvo dopravy varovalo vodičov, že kvôli snehovej kalamite môžu byť počas dňa uzavreté všetky cesty v Sumskej, Poltavskej a Černihivskej oblasti na severovýchode krajiny. V stredu má v Ukrajine podľa predpovedí prestať snežiť, očakávajú sa však mrazy mínus 25 stupňov Celzia.

Bratislavská Koliba je opäť pod snehovou...
Kačica letí cez zasnežený park vo Varšave.
+5Muž počas zimnej prechádzky v meste...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Washington #snehová búrka #snehová kalamita #blizard #Knickerbocker