Vírus Zika prenášaný komármi zabíja v Južnej Amerike novorodencov

Šíriaci sa vírus Zika prenášaný komármi, ktorým sa v Brazílii nakazilo už takmer 4 000 ľudí, prinútil brazílsku vládu pracovať na urýchlenom vývoji vakcíny a taktiež vynaložiť prostriedky na jeho včasnú diagnózu.

21.01.2016 16:15
Zika, dieťa, mikrocefália Foto: ,
Dvojmesačný Guilherme Soares Amorim z Brazílie sa narodil s mikrocefáliou.
debata

Vírus, ktorý ohrozuje vývoj mozgu ľudského plodu a zabil v Brazílii už najmenej päť detí, zaznamenali aj v ďalších latinskoamerických krajinách. Podľa médií kolumbijská vláda odporučila ženám, aby sa dočasne vyhli otehotneniu.

Vírus, ktorý prenáša komár druhu Aedes aegypti – okrem iného prenášač horúčky dengue, – je príčinou toho, že sa nakazeným matkám rodia deti s výrazne menšou hlavou s nedostatočne vyvinutým mozgom. Brazília už podľa stanice BBC eviduje smrť piatich detí v dôsledku napadnutia týmto vírusom, ktorý spôsobuje neurologické ochorenie nazývané mikrocefália. V súčasnosti lekári skúmajú, či ďalších 44 prípadov detských úmrtí súvisí s vírusom.

Podľa brazílskych úradov ide o doposiaľ najmasívnejšie rozšírenie vírusu Zika, na ktorý zatiaľ neexistuje účinný liek. Okrem toho tento týždeň oznámili, že vláda investuje do vývoja vakcíny, ktorá by obzvlášť tehotné matky proti nákaze chránila.

Kolumbia, ktorá je podľa ministra zdravotníctva druhou najviac zasiahnutou krajinou, odporučila ženám odložiť otehotnenie najmenej do júla 2016, keď sa odhaduje pokles výskytu vírusu.

Prvý objavený prípad oznámili nedávno takisto úrady v Bolívii.

Spojené štáty kvôli šíreniu vírusu varovali tehotné ženy pred cestami do Brazílie, Kolumbie a niektorých ďalších latinskoamerických štátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #komár #úmrtie #novorodenci #vírus Zika #Aedes aegypti