Obama a Merkelová diskutovali o utečencoch aj Ukrajine

Americký prezident Barack Obama vo štvrtok telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o utečeneckej kríze v Európe. Oznámil to Biely dom. Obama Merkelovej oznámil, že v septembri v New Yorku pri príležitosti Valného zhromaždenia OSN usporiada o probléme migrantov summit.

22.01.2016 07:10
debata (33)

„Obaja lídri sa dohodli, že sa budú spoločne v najbližších mesiacoch snažiť zabezpečiť ochranu miliónov ľudí, ktorých život obrátila vojna naruby," uviedol Biely dom v správe o rozhovore.

Chystaná konferencia darcov by podľa zhodného názoru Obamu aj Merkelovej mohla byť príležitosťou pre zosilnenie globálneho úsilia o riešenie utečeneckej krízy.

Konferencia sa má od 4. februára konať v Londýne. Obama Merkelovej povedal, že sa USA na tejto akcii budú „podstatne podieľať".

Podľa hovorcu kancelárky Steffena Seiberta rokovali obaja štátnici o ukončení sýrskej vojny a o situácii na Ukrajine. „V oboch prípadoch je prijateľné len politické riešenie," vyhlásil Seibert.

Predmetom rozhovoru bola podľa neho aj príprava summitu Severoatlantickej aliancie, ktorý bude tento rok v júli hostiť Varšava.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Angela Merkelová #utečenci