KĽDR zatkla amerického študenta, viní ho z činov proti režimu

Severná Kórea oznámila, že zadržala amerického univerzitného študenta, ktorého podozrieva z protištátnych činov. Podľa KĽDR je napojený na vládu Spojených štátov.

22.01.2016 09:55
debata (16)

Severokórejská tlačová agentúra KCNA uviedla, že študent menom Otto Frederick Warmbier vstúpil do krajiny ako turista. Vraj ho „pristihnli, ako pácha nepriateľské aktivity" s cieľom narušiť jednotu medzi Severokórejčanmi. Jeho aktivity „tolerovala a riadila americká vláda", dodala KCNA.

Agentúra Reuters napísala, že Warmbier je študentom Virgínskej univerzity, ako vyplýva z internetových stránok tejto školy. Gareth Johnson z čínskej cestovnej kancelárie Young Pioneer Tours potvrdil, že Warmbier sa zúčastnil jedného zo zájazdov kancelárie a 2. januára ho zadržanli v KĽDR.

„Sme v kontakte s Ottovou rodinou, americkým ministerstvom zahraničných vecí a švédskou ambasádou v Pchjongjangu a robíme všetko pre to, aby sme zabezpečili jeho prepustenie," povedal Johnson agentúre Reuters. Švédske veľvyslanectvo reprezentuje americké záujmy v Severnej Kórei.

Oznámenie severokórejských úradov prichádza v čase, keď sa Spojené štáty, Južná Kórea a ďalšie krajiny usilujú o sprísnenie medzinárodných sankcií voči KĽDR pre jej nedávny jadrový test. Ako upozornila agentúra AP, izolovaná Severná Kórea často zatýka cudzincov v časoch zvýšeného napätia s okolitým svetom, aby si týmto spôsobom vymohla ústupky.

Začiatkom januára americká televízia CNN informovala, že Severná Kórea zadržiava iného amerického občana, ktorého viní zo špionáže v prospech Južnej Kórey. Zadržaného vtedy identifikovala ako šesťdesiatdva­ročného Američana kórejského pôvodu Kim Dong Chula.

V novembri 2014 prepustila KĽDR Američanov Kennetha Baeho a Matthewa Millera, ktorých do tej doby väznila. Štyridsaťšesťroč­ného misionára Baeho v Severnej Kórei odsúdili na 15 rokov za „pokus o zvrhnutie severokórejskej vlády". Dvadsaťštyriročný Miller si odpykával šesťročný trest za to, že po prílete do Severnej Kórey roztrhal svoje víza a požiadal o azyl. Podľa súdu mal Miller v úmysle nechať sa zadržať a zažiť na vlastnej koži život vo väzení, aby potom mohol podať správu o porušovaní ľudských práv v KĽDR.

Vlani v decembri súd v KĽDR poslal na doživotie do väzenia kanadského pastora presbyteriánskej cirkvi za protištátnu činnosť.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #študent