Washington sa pripravuje na snehovú kalamitu desaťročí

Už viac ako dvetisíc letov zrušili americké letecké spoločnosti pre silné sneženie, ktoré má v najbližších hodinách ochromiť život na severovýchode Spojených štátov. Obávaný príval zimného počasia už pripravil o život troch ľudí v štátoch Severná Karolína a Tennessee, ktorí zahynuli pri dopravných nehodách.

22.01.2016 11:30
Capitol Hill, Washington, sánkovanie, kongres USA Foto: ,
Bashon Mann a jeho deti sa sánkujú na kopci pod Kapitolom. Kongresmani nedávno zrušili zákaz športovania v blízkosti sídla zákonodarného zboru.
debata (11)

Silná búrka, ktorá môže byť jedna z najničivejších za niekoľko posledných desaťročí, mieri z týchto miest severovýchodným smerom a dnes popoludní miestneho času (večer SEČ) zasiahne najmä hlavné mesto Washington.

V štvormiliónovej metropole napadlo vo štvrtok približne iba dva a pol centimetra snehu, avšak dopravu to úplne ochromilo. Starostka mesta Muriel Bowser sa za nedostatočnú pripravenosť technických čiat ospravedlnila, ale varovala verejnosť, že situácia sa v najbližšom čase zrejme nezlepší. Dnes podľa meteorológov nie je vylúčené, že mesto zavalí až šesťdesiatcen­timetrová nádielka snehu. Podľa úradov sa môžu spôsobené škody vyšplhať až do sumy niekoľkých miliárd dolárov.

Miestne metro oznámilo, že na víkend preruší dopravu a obnoviť ju plánuje až v pondelok. Podľa denníka The Washington Post bude druhé najvyťaženejšie metro v USA prerušené prvý raz po 40 rokoch na taký dlhý čas.

Početné kritiky tvrdia, že pri očakávanom kolapse povrchovej dopravy cez víkend sa budú môcť ľudia po Washingtone pohybovať iba peši. Šéf metra na to reagoval, že prevádzka metra by bola veľmi riziková. Úrady očakávajú silný vietor a obávajú sa výpadkov prúdu, kvôli ktorým by vraj mohlo mnoho súprav nadlho uviaznuť v tuneloch.

Počítačový model Národného úradu pre oceán a... Foto: SITA, Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA)
Big Snowstorm Počítačový model Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) ukazuje snehovú búrku, ktorá tento víkend udrie na východnom pobreží USA.

Školy v hlavnom meste a v priľahlých štátoch Virgínia a Maryland na dnes uzavreli. Zasadať nebude ani Senát amerického Kongresu, zrušili aj pripravované pondelkové hlasovanie v Snemovni reprezentantov. Úrady uzavrú napoludnie, aby sa zamestnanci stihli dopraviť domov.

Kalamita má postihnúť až 30 miliónov ľudí na celom východnom pobreží USA, hoci napríklad v New Yorku by sa mala prejaviť podstatne menej ako vo Washingtone, Baltimore či Filadelfii. V mnohých mestách sa už vo štvrtok tvorili fronty pred obchodmi s potravinami, pretože ľudia sa chceli predzásobiť. Spolky na ochranu spotrebiteľov varovali pred zdražovaním. Newyorská radnica vyzvala motoristov, aby cez víkend nejazdili. „Každý, kto na víkend plánoval výlet, to musí pustiť z hlavy,“ povedal na tlačovej konferencii newyorský starosta Bill de Blasio. Podobne sa vyjadrila washingtonská starostka Bowserová.

Varovanie Národnej poveternostnej služby platí až do nedeľného rána. Snehová pokrývka má dosiahnuť miestami až 75 centimetrov, sila vetra sa bude blížiť k 80 kilometrom za hodinu. Viditeľnosť vraj bude takmer nulová.

Niektorí obyvatelia americkej metropoly však príval snehu netrpezlivo očakávajú. Na nedeľu je na námestí Dupont Circle naplánovaná veľká bitka snehovými guľami, má prebiehať v štýle novej epizódy Hviezdnych vojen. Počas celého víkendu sa budú na kopci pod Kapitolom, sídlom zákonodarného zboru, obyvatelia Washingtonu sánkovať. Chystajú sa tým osláviť nedávny ústretový krok kongresmanov, ktorí zrušili ešte vlani platný zákaz týchto aktivít v blízkosti budovy Kongresu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Washington #metro #snehová kalamita #blizard