Španielsky premiér odmietol ponuku kráľa zostaviť novú vládu

Úradujúci španielsky premiér a šéf konzervatívnej Ľudovej strany (PP) Mariano Rajoy odmietol ponuku kráľa Filipa VI. zostaviť novú vládu. Oznámili to v piatok večer svetové agentúry s odvolaním sa na vyhlásenie kráľovského paláca.

22.01.2016 15:15 , aktualizované: 21:24
debata (3)
Španielsky kráľ Felipe VI. (vľavo) a Pedro... Foto: SITA/AP, POOL
Felipe VI., Pedro Sanchez, paláca Zarzuela, Madrid, PSOE Španielsky kráľ Felipe VI. (vľavo) a Pedro Sanchez, vodca socialistickej strany (PSOE), si podávajú ruku počas ich stretnutia v madridskom paláci Zarzuela.

Rajoy, ktorý je pri moci od roku 2011, sa dnes stretol s monarchom v rámci jeho povolebných konzultácií s politikmi. Pred ním zavítali do rezidencie Palacio de la Zarzuela pri Madride líder ľavicovej strany Podemos Pablo Iglesias a šéf socialistov Pedro Sánchez.

Kráľovský palác ďalej oznámil, že Filip VI. bude pokračovať v konzultáciách, ktoré začal pred piatimi dňami. Ich ďalšie kolo sa uskutoční 27. januára.

Rajoyova PP sa síce stala víťazom volieb konaných 20. decembra, keď získala 123 kresiel v 350-člennom parlamente. Potrebnú väčšinu by mala iba s podporou socialistov (PSOE), ale ich predseda Pedro Sánchez preferuje vytvorenie ľavicovej vlády.

Filip VI. teraz s najväčšou pravdepodobnosťou poverí zostavením vlády práve lídra socialistov, ktorí disponujú 90 mandátmi a pozorovatelia im dávajú väčšiu šancu získať podporu iných strán na vytvorenie koalície.

Líder strany Podemos, ktorá skončila v decembrových voľbách na treťom mieste, po dnešnom stretnutí s kráľom povedal, že je pripravený vytvoriť so socialistami a inými ľavicovými stranami ľavicovú koaličnú vládu.

V Španielsku sa rysuje ľavicová koalícia

Hoci v decembrových voľbách zvíťazili ľudovci vedení doterajším premiérom Marianom Rajoyom, nemajú v parlamente väčšinu a zatiaľ neuspeli pri hľadaní koaličných partnerov. V krajine sa preto teraz rysuje ľavicový kabinet.

Predseda protestného hnutia Podemos Pablo Iglesias sa po stretnutí s kráľom vyjadril, že jeho strana je ochotná vytvoriť vládu so socialistami (PSOE) a Zjednotenou ľavicou (IU).

Iglesias bol prvý z predsedov, s ktorým sa monarcha stretol. Jeho strana skončila v parlamentných voľbách tretia a je vraj ochotná sa podieľať na ľavicovej vláde, v ktorej by Iglesias rád zastával funkciu podpredsedu.

Podemos však okrem zmeny politiky úsporných opatrení nalieha na to, aby sa Madrid zaujal ústretovejšie stanovisko voči dianiu v Katalánsku, kde tamojšia politická reprezentácia chce presadiť nezávislosť. Socialisti však právo na sebaurčenie Katalánska odmietajú.

Parlamentné voľby v Španielsku skončili výsledkom, ktorý nepriniesol žiadnej zo strán väčšinu. V povojnovej histórii krajiny sa teda po prvýkrát nepodarilo zostaviť jednofarebnú vládu. Ľudovci obsadili v 350-člennej dolnej parlamentnej komore iba 123 kresiel, druhí najsilnejší socialisti majú 90 kresiel, ľavicoví Podemos získal 69 mandátov a liberálni Ciudadanos 40.

Monarcha spravidla poverí zostavením kabinetu šéfa najsilnejšej politickej strany, avšak môže zohľadniť výsledky a dať šancu politickému lídrovi, ktorý má najväčšiu šancu na vytvorenie stabilnej vlády.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #kráľ Filip VI.