Kremeľ dementoval, že by Putin žiadal Asada o odstúpenie

Ruský Prezident Vladimir Putin podľa nemenovaných predstaviteľov západných tajných služieb vyzval sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby odstúpil. Britský denník Financial Times uviedol, že výzvu mu mal koncom minulého roka sprostredkovať šéf ruskej vojenskej rozviedky. Kremeľ správu vzápätí dementoval.

22.01.2016 17:16
Rusko, Sýria, Asad, Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladmir Putin (vpravo) mal údajne vyzvať sýrskeho prezidenta Bašára Asada k odstúpeniu.
debata (98)

Putinovu správu zaviezol do Damasku riaditeľ GRU generál Igor Sergun, a to iba niekoľko týždňov pred svojou smrťou. Tvrdí to denník s odvolaním sa na dva predstaviteľa západných rozviedok. Kremeľ, ktorý bol vždy najvýznamnejším spojencom sýrskeho prezidenta, vraj došiel k presvedčeniu, že nastal čas odchodu prezidenta Asada. Sýrsky prezident to podľa zdrojov Financial Times „nahnevane odmietol“.

„Nie, tak to nie je,“ reagoval na margo správy britského denníka pre agentúru TASS Dmitrij Peskov. Hovorca Kremľa tvrdí, že Putin minulý rok nevyslal žiadneho emisára, ktorý by mal Asada vyzvať na rezignáciu.

Západní spojenci aj Rusko sa momentálne snažia diplomatickou cestou vystupňovať úsilie o ukončení sýrskej krízy. Čoskoro sa očakáva rokovanie delegácií sýrskej vlády a opozície na pôde neutrálne Švajčiarska. Avšak zatiaľ čo západ ako sýrska opozícia požaduje rýchly odchod Asada, Moskva chce, aby o osude sýrskeho prezidenta rozhodli až Sýrčania vo voľbách.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin #tajné služby #odstúpenie #Bašár al-Asad #Igor Sergun