Financial Times: EÚ zvažuje zablokovanie grécko-macedónskej hranice

Európska únia zvažuje ďalšie možnosti, ako spomaliť vlnu migrantov prichádzajúcich do Európy a jednou z nich je zablokovanie priechodu utečencov do Macedónska z Grécka, cez ktoré mieri väčšina utečencov na ceste na západ a sever kontinentu. Napísal o tom denník Financial Times (FT).

23.01.2016 10:15
debata (11)

Podľa neho sprísnenie kontroly gréckych hraníc na Balkáne navrhol slovinský premiér Miro Cerar a v stredu o ňom diskutovali veľvyslanci krajín únie v Bruseli. Grécko sa tohto kroku obáva, pretože by to mohlo znamenať, že na jeho území uviaznu až desiatky tisíc utečencov.

FT pripomína, že by takýto „drastický plán“ v konečnom dôsledku izoloval Grécko, ktoré má už teraz hospodárske problémy a je už zahltené utečencami.

Cerar napísal predstaviteľom členských krajín EÚ list, v ktorom žiada „priamu pomoc“ Macedónsku nutnú pre to, aby bolo Skopje schopné zabrániť „neregulárnym migrantom v prekročení grécko-macedónskej hranice“.

„Všetky krajiny EÚ by mali poskytnúť maximálnu podporu macedónskym úradom pri ochrane hraníc prostredníctvom dočasných policajných posíl, poskytnutím vybavenia alebo ďalšími spôsobmi,“ stojí v liste slovinského premiéra.

Podľa Financial Times je tomuto postupu naklonená Európska komisia i Nemecko. Súhlasili by aj ďalšie štáty, ktoré podobné návrhy vyslovili v minulých dňoch. Napríklad maďarský premiér Viktor Orbán v piatok po rokovaní s Cerarom vyzval, aby na hraniciach Macedónska a Bulharska s Gréckom postavili plot.

O potrebe „záložného hraničného systému“ na línii Bulharsko – Macedónsko v prípade zlyhania úsilia posilniť vonkajšiu ochranu schengenského priestoru hovoril tento týždeň aj český premiér Bohuslav Sobotka. Macedónsko na svojich hraniciach s Gréckom už krátky plot vlani v novembri postavilo.

Nový prístup by posunul kľúčovú líniu Európskej únie, pokiaľ ide o migrantov, z tureckého pobrežia a Egejského mora na severnú hranicu Grécka, uviedli FT. Atény sa takéhoto kroku obávajú.

Premiér Alexis Tsipras podľa Financial Times v tejto súvislosti varoval, že by sa z Grécka mohla stať „čierna skrinka“ pre migrantov. Tí by totiž bez možnosti vycestovať ďalej uviazli na jeho území.

Možnosť zablokovania gréckych hraníc sa objavuje v čase, keď rastú obavy, že plán EÚ presvedčiť Turecko, aby zastavilo prúd utečencov, nefunguje, píšu FT.

Európska únia vlani uzavrela dohodu s Tureckom, ktoré sa za prísľub finančnej pomoci vo výške troch miliárd eur zaviazalo lepšie strážiť svoje hranice na pobreží Egejského mora.

Práve z tureckého pobrežia totiž do Európy pripláva najväčší diel migrantov – vlani sa takto na grécke územie dostalo cez 800 000 utečencov. Dohoda sa zatiaľ do počtu prichádzajúcich utečencov príliš nepremietla, ich počet sa v decembri a januári síce mierne znížil, podľa odborníkov to môže byť skôr dôsledok nepriaznivého počasia, než väčšej prísnosti tureckých úradov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #schengen #utečenci #Macedónsko #Financial Times #Miro Cerar #migračná kríza