USA a Turecko môžu situáciu v Sýrii riešiť aj vojensky, povedal Biden

Pokiaľ nebude možné urovnať konflikt v Sýrii diplomatickou cestou, sú Spojené štáty a Turecko pripravené reálne uvažovať o vojenskom riešení, zhodli sa po sobotnej schôdzke v Istanbule turecký premiér Ahmet Davutoglu a americký viceprezident Joe Biden.

23.01.2016 16:38
Joe Biden Foto: ,
Americký viceprezident Joe Biden.
debata (213)

Biden zároveň Ankaru uistil, že USA podporujú jej boj proti separatistom z Kurdskej strany pracujúcich (PKK), ktorí sú podľa neho pre Turecko rovnakou hrozbou ako hnutie Islamský štát (IS).

„Vieme, že by bolo lepšie dosiahnuť politické riešenie, ale sme pripravení, pokiaľ to nebude možné, túto operáciu a odstránenie IS zabezpečiť vojensky,“ povedal na tlačovej konferencii Biden.

Americký viceprezident takisto podporil Turecko v jeho postupe voči ozbrojencom z PKK na juhovýchode krajiny. Spojené štáty si podľa neho sú vedomé, že kurdskí separatisti sú pre Turkov rovnakou hrozbou ako IS. PKK je teroristická skupina, povedal Biden.

Davutoglu dal už skôr najavo, že Turecko, ktorého armáda vedie v posledných mesiacoch proti PKK rozsiahlu ofenzívu na juhovýchode svojho územia, nijako nerozlišuje medzi separatistami a radikálnym Islamských štátom. Proti nemu bojuje vzdušnými prostriedkami koalícia skoro troch desiatok krajín na čele s USA.

Jedným z najdôležitejších spojencov západnej koalície v Sýrii sú aj kurdské milície YPG, tie Ankara považuje za spriaznené so zakázanou PKK, už na zozname teroristických organizácií vedie nielen Turecko, ale aj Spojené štáty a EÚ.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Ahmet Davutoglu #Islamský štát #PKK