Škótsko má právo na referendum, ak Británia vystúpi z EÚ, tvrdí premiérka

Škótsko má právo usporiadať referendum o zrušení zväzku s Britániou, ak tento rok britskí voliči rozhodnú o vystúpení krajiny z Európskej únie. Vyhlásila to v nedeľu predsedníčka škótskej vlády a šéfka tamojších nacionalistov Nicola Sturgeonová, podľa ktorej Škótov nemôžu Briti nútiť opustiť EÚ.

24.01.2016 15:35
debata (15)

Sturgeonová v rozhovore so stanicou BBC takisto vyhlásila, že by britská vláda nemala vypisovať referendum v júni, aby kampaň nekolidovala s miestnymi škótskymi voľbami.

„Demokratické rozhorčenie z faktu, že budeme proti svojej vôli odstraňovaní z Európy, k nemu povedie takmer nevyhnutne,“ povedala Sturgeonová, ktorá zároveň poprela, že by sa v kampani pred britským hlasovaním snažila docieliť odchod Británie z EÚ, ktorý by ospravedlňoval usporiadanie nového škótskeho plebiscitu.

Škótska národná strana (SNP) už na svojom októbrovom zjazde rozhodla, že bude podporovať zotrvanie Británie v EÚ. Sturgeonová v tejto súvislosti opakovane kritizovala britského premiéra Davida Camerona, ktorý podľa nej nerobí dosť preto, aby presvedčil voličov k predĺženiu zväzku s Bruselom.

V predminulom škótskom referende vyhrali stúpenci zotrvania Škótska v Británii pomerom 55 ku 45 percentám. Odvtedy však popularita SNP ďalej stúpla a o možnosti ďalšieho referenda sa hovorí stále častejšie.

Šéfka SNP tiež BBC povedala, že by sa mal Cameron vyvarovať vypísania referenda na jún, ktoré zvažuje, lebo by to bolo „bezohľadné“ voči Škótsku, kde by kampaň narúšala voľby. Britská vláda zvažuje niekoľko termínov z ktorých 23. jún patrí podľa médií k tým najskorším.

V jeho prospech podľa denníka The Guardian hrá fakt, že ešte nebude vrcholiť očakávaná tohtoročná vlna prívalu migrantov do Európy a tiež britská ekonomika by mohla podľa očakávania Londýna v tom čase vykazovať lepšie výsledky ako neskôr. Oba tieto faktory by podľa predstáv vlády mohli posilniť podporu zotrvania v EÚ.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko #členstvo v EÚ #britské referendum