Separatisti nepovolia ukrajinským stranám účasť vo voľbách v Donbase

Separatisti kontrolujúci časti východnej Ukrajiny nedovolia, aby sa nadchádzajúcich volieb v Doneckej oblasti zúčastnili aj ukrajinské politické strany. Oznámil to v nedeľu líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko, ktorého citovalo internetové vydanie novín Kyiv Post.

24.01.2016 20:05
debata (359)

„Čokoľvek by Ukrajina urobila, týchto volieb sa nebudú môcť zúčastniť zástupcovia tých ukrajinských strán, ktoré vyzývali a stále vyzývajú na vojnu v Donbase,“ zdôraznil Zacharčenko na tlačovej konferencii v povstalcami ovládanom meste Doneck.

Účasť budú mať zakázanú aj „oligarchické strany“ a tiež tie, ktoré poskytujú finančnú pomoc ukrajinským práporom bojujúcim v Donbase na strane Kyjeva.

Zacharčenko už skôr oznámil, že voľby sa na území DĽR budú konať v apríli 2016. Ukrajinský prezident Petro Porošenko trvá na tom, že na voľbách v Donbase sa musia zúčastniť všetky ukrajinské strany a že na ich priebeh musí dohliadať ukrajinská ústredná volebná komisia a tiež medzinárodní pozorovatelia.

Takzvané minské dohody o prímerí predpokladajú konanie lokálnych volieb na území separatistických republík v Doneckej a Luhanskej oblasti. Ich predstavitelia chceli hlasovanie uskutočniť už vlani na jeseň, napokon však súhlasili s jeho preložením až na rok 2016.

Podľa minských dohôd by voľby v separatistických regiónoch mali prebehnúť v súlade s ústavou Ukrajiny a s ustanoveniami zákona o špeciálnom štatúte Donbasu. Zacharčenko dnes uviedol len to, že základom pre voľby budú zákony DĽR.

359 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Donbas #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti