IS zverejnil zábery s vyhlásením parížskych útočníkov

Radikálna organizácia Islamský štát zverejnila video s údajne poslednými vyhláseniami deviatich osôb, ktoré sa vlani 13. novembra zúčastnili teroristických útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 obetí. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej pravosť materiálu zatiaľ nebolo možné overiť.

25.01.2016 08:21
debata (1)

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry odmietlo túto informáciu komentovať. Nereagoval zatiaľ ani úrad premiéra ani ministerstvo vnútra.

Na záberoch na oficiálnom tkanáli Islamského štátu je vidieť niektorých z útočníkov v maskáčoch na neupresnenom mieste v púšti, a to v čase pred útokmi vo francúzskej metropole. Niektorí z nich na snímke podrezávajú kľačiacich zajatcov.

„Toto sú posledné posolstvá deviatich levov kalifátu, ktorí boli vypustení zo svojich brlohov, aby zrazili na kolená celú krajinu, Francúzsko,“ hovorí hovorca vo videu.

Útočníci sú na videu označení svojimi bojovými menami, ktoré odkazujú na ich štátnu príslušnosť. Traja z radikálov mali francúzske občianstvo, štyria belgické a dvaja iracké.

Obaja Iračania sú možnými samovražednými atentátnikmi, ktorí sa pokúsili preniknúť na parížsky futbalový štadión Stade de France. Pri telách vyšetrovatelia našli falošné sýrske pasy, takže ich nebolo možné oficiálne identifikovať. Identita zostávajúcich zabitých útočníkov už určili.

Na snímke, ako upozorňuje Reuters, je aj záber na britského premiéra Davida Camerona, ktorý po masakre Francúzom vyslovuje sústrasť a solidaritu. V závere záznamu je slogan: „Ktokoľvek stojí za neveriacimi, bude terčom našich mečov.“ Cameronov hovorca sa k záležitosti nevyjadril.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #IS #teror v Paríži