Sneh vo Washingtone vyhnal ľudí do hotelov

Niečo také hlavné mesto Spojených štátov už roky nezažilo. Washington, rovnako ako aj neďaleký Baltimore, ale aj celé štáty na východnom pobreží USA zasiahla nebývalá zimná kalamita.

25.01.2016 09:01
Washington, sneh, kalamita Foto: ,
Ľudia si pred Bielym domom robili selfie so snehuliakom.
debata (17)

Meteorológovia síce nečas vopred ohlásili, ale ten aj tak obyvateľov zaskočil. Vo Washingtone je to historicky štvrtá najväčšia snehová nádielka a v Baltimore dokonca najväčšia v jeho histórii.

V sobotu večer dosahovala vo Washingtone snehová perina už viac ako 65 centimetrov a ďalej snežilo. Mnohí ľudia sa pustili na bežkách do centra. Pred Bielym domom, ako bolo vidno na televíznych záberoch, si urobili zopár snímok a pokračovali v túre. Boli aj odvážlivci na bicykloch. Radosť zo snehu mali aj deti z južnej Číny na školskom výlete, ktoré čosi také videli po prvýkrát. Priam vianočnú atmosféru pokazil až vietor dosahujúci viac ako sto kilometrov za hodinu, ktorý sa strhol v noci na nedeľu. Odpratávanie snehu však pokračovalo podľa plánu. Väčšinu hlavných cestných ťahov lemujú až dvojmetrové bariéry. Sneh napokon začali vyvážať až za mesto, do tamojšieho mestského lesoparku.

Starostka mesta Muriel Bowserová opakovane vyzývala ľudí, aby počas víkendu zostali doma. Na jej príkaz museli zrušiť aj piatkový zápas hokejového klubu Washington Capitals a basketbalistov Washington Wizards. „Je to škandál. Už to malo byť odpratané," sťažoval sa jeden z rozmaznaných Washingtončanov, pre ktorých je aj päťcentimetrová snehová vrstva pohromou. Tvrdohlavý majiteľ vozidla sa beznádejne usiloval pohnúť z miesta uprostred diaľnice. Pritom práve jemu podobní ignoranti zablokovali vozidlám technických služieb prístup na jednotlivé úseky. Mnohí vodiči situáciu riešili svojsky. Vozidlo jednoducho odstavili, zapli „blikačky" a odišli. Blokovali dokonca aj jazdnú dráhu vyhradenú pre vozidlá s absolútnou prednosťou v jazde. Situáciu komplikovali aj kolóny áut pred čerpacími stanicami čakajúcimi na cisterny s benzínom, ktorého pre veľký dopyt bolo nedostatok už v piatok.

Osobitnou kapitolou bola nákupná horúčka Washingtončanov. Už niekoľko dní vopred podľahli panike a vykúpili nielen základné potraviny ako chlieb, mlieko či balenú vodu, ale úzkoprofilovým tovarom sa stali ručné svietidlá a baterky, toaletný papier a hlavne lopaty na odhadzovanie snehu. Tí, ktorým sa neušlo, kupovali aj na záhradné rýle!

Kto mohol, utiekol z Washingtonu pred prírodným živlom ešte v piatok. Mnohí hľadali útočisko v niektorom z hotelov. Ubytovali sa v nich aj s vlastnými zásobami základných potravín. Mlieko, chlieb a nejaké konzervy si vzali aj keď mali garantovanú hotelovú stravu. Z mesta sa ľudia snažili uniknúť v obave z tradičného výpadku elektriny, bez ktorej si väčšina doma nezakúri ani nenavarí. Zato každý hotel má vlastný náhradný zdroj. A napokon náklady za pobyt napríklad v Sheratone pri diaľnici I-95 smerom na Baltimore a New York, ale aj na periférii mesta, vyšli Washingtončanov na menej, ako by za rovnaký čas zaplatili doma za spotrebovanú elektrinu. Pod oknami nášho hotela dopravné tepny, ktoré inokedy lemuje nekonečný prúd vozidiel oboma smermi, osireli.

Očakáva sa, že v pondelok sa situácia normalizuje a v utorok otvoria svoje brány aj školy. Zatiaľ však počas víkendu nefungovalo metro ani ako časť povrchovej dopravy, čo spôsobilo, že mnohí sa nemohli dostať z práce domov. Ak, tak až niekedy nadránom. S obmedzeniami premávali niektoré diaľkové železničné spoje. Stíchlo aj burácanie motorov na troch washingtonských letiskách. V celých USA zrušili vyše 12-tisíc letov. Napriek tomu letiskové haly boli prázdne. V tejto súvislosti úrady pochválili letecké spoločnosti za vopred avizovanú výluku, čím predišli „kempovaniu" desaťtisícov cestujúcich, ktorí by inak uviazli na letiskách.

Snehová búrka Jonas

Prinajmenšom 19 ľudí zahynulo v súvislosti s mohutnou snehovou búrkou Jonas, ktorá počas víkendu ochromila veľkú časť východného pobrežia USA. Búrka zasiahla približne 85 miliónov ľudí. Vyše 200-tisíc domácností zostalo bez elektriny. Aerolínie zrušili od piatka viac ako 12-tisíc letov. Núdzový stav úrady vyhlásili v 11 štátoch i v hlavnom meste Washington.

Po tom, čo Washington zasypalo viac ako 65 centimetrov snehu, sa snežná búrka presúvala severovýchodným smerom k oblasti New Yorku, kde žije asi 20 miliónov ľudí. V najväčšom meste USA uzavreli pre súkromnú dopravu viaceré mosty a tunely vedúce k centru. Úplne bez áut zostali inokedy rušné ulice Manhattanu i južné časti štátu New York vrátane Long Islandu, kde guvernér vyhlásil zákaz používania všetkých vozidiel s výnimkou zásahových. Nejazdili ani mestské autobusy a časť metra i s prímestskými vlakmi.

V newyorskom Central Parku namerali 68 centimetrov snehu, čo je druhé najväčšie množstvo v histórii mesta. Najviac snehu napadalo v Shepherdstowne v Západnej Virgínii, kde biela pokrývka dosiahla 103 centimetrov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Washington #sneh #kalamita