Britské tajné služby vraj vedeli o mučení na Guantáname

Bývalý vysoký predstaviteľ britských tajných služieb chce predložiť dôkazy o tom, že britské bezpečnostné služby vedeli o mučení väzňov na americkej vojenskej základni Guantánamo na východe Kuby. Uviedol to britský denník The Sunday Times. Britské vládne úrady sa podľa agentúry Reuters k správe nevyjadrili.

25.01.2016 09:58
debata (17)

Nemenovaný predstaviteľ chce podľa denníka prispieť k chystanému parlamentnému vyšetrovaniu informácie, že britskí predstavitelia videli pri návšteve Guantánama v decembri 2002 mučenie väzňov. Detaily mučenia sa krátko potom preberali v londýnskom sídle tajných služieb MI5. Podľa dôkazov vraj britskí predstavitelia videli väzňov v reťaziach a s kuklami na hlavách, psychické týranie väzňov aj využívanie waterboardingu, teda dusenia vodou pri výsluchoch ľudí.

Americkú väznicu v Guantáname zriadili pred 14 rokmi. Určená bola najmä pre podozrivých z účasti na teroristických útokoch na Spojené štáty zo septembra 2001. Veľkú väčšinu zadržiavaných osôb napokon nikdy neobvinili a prepustili. Podľa amerických advokátov mnohí z nich roky nemali ani prístup k právnym službám.

Správa amerického Senátu z roku 2014 uviedla, že CIA v rokoch po útokoch na USA z 11. septembra 2001 používala waterboarding a ďalšie tvrdé metódy k vypočúvania údajných teroristov. Medzi väzňami, ktorých prepustili a sťažovali sa na mučenie a ponižujúce zaobchádzanie, bolo podľa agentúry Reuters aj niekoľko Britov.

Americký prezident Barack Obama predminulý týždeň v tradičnom posolstve o stave únie zopakoval, že sa do konca roka plánuje zasadiť o zatvorenie väznice na základni Guantánamo. Jej uzavretie Obamovi dlhodobo znemožňujú republikáni, rovnako ako neschopnosť nájsť umiestnenie pre zvyšné desiatky väzňov. Existencia tohto zariadenia podľa Obamu už len napomáha propagande islamistov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #mučenie #tajné služby #Guantánamo