Malajzia odmietla špekulácie o nájdení časti strateného boeingu

Malajzia poprela špekulácie o tom, že sa pri pobreží Thajska našla časť vraku strateného boeingu, ktorý pred takmer dvoma rokmi zmizol bez stopy počas letu z malajzijského Kuala Lumpuru do čínskeho Pekingu. Informovala o tom agentúra DPA.

26.01.2016 10:02
MH370, Thajsko Foto: ,
Kus kovu, ktorý v sobotu vyplavilo na južné pobrežie Thajska nepochádza zo zmiznutého lietadla spoločnosti Malaysia Airlines.
debata

Na južné pobrežie Thajska v sobotu vyplavilo veľký kus ohnutého kovu, čo vyvolalo dohady, že môže ísť o pozostatok nezvestného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines.

Malajzijské úrady však akúkoľvek spojitosť nálezu s osudným letom MH370 popreli. Výrobné čísla nájdené na súčastiach vyplaveného kovového fragmentu totiž nesúhlasia s technickou špecifikáciou strateného stroja.

„Na základe identifikačných detailov tím (expertov) potvrdil, že nájdené trosky nepatria lietadlu B777 9M-MRO,“ oznámilo malajzijské ministerstvo dopravy s odvolaním sa na expertnú skupinu, zloženú zo zástupcov Malaysia Airlines a miestneho úradu pre civilné letectvo. Ministerstvo však ubezpečilo pozostalých 239 obetí, že Malajzia bude naďalej pokračovať v snahách o nájdenie lietadla.

Osud letu MH370 podľa agentúry Reuters patrí medzi najväčšie záhady v dejinách civilného letectva. Predpokladá sa, že sa lietadlo zrútilo do odľahlej časti na juhu Indického oceánu. Komplikované, finančne náročné a doposiaľ neúspešné medzinárodné pátranie koordinuje Austrália, ktorá za pomoci sonarov prehľadáva rozsiahle oblasti oceánskeho dna. Jediné, čo sa doposiaľ podarilo nájsť, bola malá časť krídla, ktorú vlani v júli vyplavilo na francúzsky ostrov Réunion neďaleko Madagaskaru.

Lietadlo Boeing-777 aerolínií Malaysia Airlines, let MH370, s celkovo 239 osobami na palube sa stratilo z radarov 8. marca 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #MH370