Prílivu utečencov do Grécka sa prakticky nedá zabrániť, tvrdí Frontex

Zabrániť prílivu utečencov z Turecka na grécke ostrovy je pri súčasných právnych predpisoch a pre členitosť gréckeho pobrežia takmer nemožné. Agentúre AFP to povedala hovorkyňa agentúry pre kontrolu vonkajších hraníc Európskej únie Frontex Ewa Moncureová.

26.01.2016 11:37
Turecko, utečenci, telá Foto:
Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu zomrelo vlani pri nehodách plavidiel v Egejskom mori 805 utečencov.
debata (49)

Atény v súčasnosti čelia tlaku svojich európskych partnerov, ktorí Grékov obviňujú, že púšťajú do Európy príliš veľké množstvo migrantov. Krajiny EÚ podnikajú preto kroky smerujúce k tomu, že vo vnútri schengenského priestoru voľného pohybu na hlavných migračných trasách predĺžia už obnovené náhodné hraničné kontroly a tiež pomôžu Macedónsku čiastočne uzavrieť hranice s Gréckom.

Moncureová upozornila, že keď sa objaví loď s migrantmi na mori, Frontex, prípadne grécka pobrežná stráž, z hľadiska medzinárodného práva nemá možnosť prinútiť utečencov k spiatočnej ceste. Urobiť to môže len turecká strana, ak by utečencov zachytila ​​ako prvá vo svojich teritoriálnych vodách. Hneď ako sú migranti v gréckych vodách, majú už právo žiadať azyl.

„Vždy to tak bolo, to je princíp ‚nevracania‘,“ povedala Moncureová, podľa ktorej situáciu neuľahčuje ani to, keď sú medzi pobrežiami medzinárodné vody, ako v prípade Líbye a Talianska, ktoré sú od seba viac vzdialené. Tam zase platí právo na slobodnú plavbu; vstúpiť na loď s utečencami je možné len v prípade, že toto plavidlo je v nebezpečenstve.

„Je veľmi ľahké dostať sa do Grécka cez more. To nie je žiadne pole, ktoré môžete prehradiť nejakým plotom,“ zdôraznila Moncureová, podľa ktorej je takmer nemožné kontrolovať celú rozľahlú oblasť so stovkami ostrovov, z ktorých niektoré sú neobývané a v tesnej blízkosti tureckého pobrežia. Frontex a grécka pobrežná stráž môžu zadržaných utečencov iba doviezť na niektorý z ostrovov. Je nezmysel chcieť vybavovať formality s registráciou a zisťovať totožnosť na otvorenom mori. Vysídlenci často ani žiadne doklady nemajú.

„Iba pašeráci ľudí sa vracajú späť, keď vidia lode Frontexu, pretože im hrozí väzenie. Migranti nič neriskujú, okrem svojho života na otvorenom mori. Väčšina chce žiadať o azyl alebo sa aspoň dostať do Európy,“ dodala hovorkyňa.

Ministri vnútra krajín EÚ v pondelok požiadali Európsku komisiu o zhodnotenie, či Grécko nemá závažné nedostatky pri ochrane svojejsschen hranice. Ak európska exekutíva dôjde k záveru, že v Grécku podobné nedostatky skutočne sú, pôjde o prvý krok procedúry, ktorá môže vyústiť až v dvojročné predĺženie kontrol na niektorých vnútorných hraniciach schengenského priestoru. Atény by dostali tri mesiace na nápravu.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #schengen #Turecko #utečenci #Frontex #pašeráci ľudí