Poľsko je pripravené vetovať kvóty na prerozdeľovanie migrantov

Poľsko pohrozilo, že bude vetovať akýkoľvek nový plán Európskej únie, na základe ktorého by jednotlivé členské štáty museli akceptovať stanovené počty migrantov. Informovala o tom agentúra AP.

26.01.2016 13:59
debata (22)

Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak vyhlásil, že v prípade, ak EÚ príde s ďalším návrhom na zavedenie migračných kvót, je Varšava pripravená použiť právo veta. Podľa ministra by taký návrh únie len povzbudil ďalších utečencov k ceste do Európy.

Blaszczak tiež vyhlásil, že jeho vláda „s najväčšou pravdepodobnosťou“ počíta so zavedením dočasných hraničných kontrol. Malo by sa tak stať v júli tohto roka, keď bude Poľsko hostiť summit NATO a katolícke Svetové dni mládeže za účasti pápeža Františka.

Poľsko a ďalšie krajiny vlani odmietli plán, aby sa 120 000 migrantov, ktorí dorazili do Grécka a Talianska, rozdelilo medzi členské štáty EÚ.

Varšava však napokon súhlasila s prijatím maximálne 7000 žiadateľov o azyl. Pozícia Poľska vo veci kvót sa zostrila po nástupe novej národno-konzervatívnej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS).

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #utečenci #kvóty