Pápež prijal vo Vatikáne iránskeho prezidenta Rúháního

Pápež František sa počas súkromnej audiencie stretol s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Stretnutie bolo súčasťou prvej cesty iránskeho prezidenta po Európe po takmer dvadsiatich rokoch. Agentúra APA píše, že návštevu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia.

26.01.2016 14:01
debata (1)
Pápež František sa stretol s iránskym... Foto: SITA, Andrew Medichini
pápež František, Hasan Rúhání, iránsky prezident Pápež František sa stretol s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Rokovali aj o súčasnej situácii v Sýrii a Iraku.

Podľa vyjadrenia iránskej ambasády Rúhání, ktorý je znalcom šiitského islamského práva, prišiel na stretnutie s hlavou katolíckej cirkvi v pozícii duchovného, a nie ako politik. Obaja muži mali hovoriť aj o súčasnej situácii v Sýrii a Iraku.

Rúháního prijal už aj taliansky prezident Sergio Mattarello a premiér Matteo Renzi. V rámci svojej európskej cesty zamieri iránsky prezident taktiež na dvojdňovú návštevu do Francúzska.

Irán je najbezpečnejšou a najstabilnejšou krajinou regiónu

Iránsky prezident Hasan Rúhání označil svoju krajinu za najbezpečnejšiu a najstabilnejšiu v blízkovýchodnom regióne. Vyjadril sa tak počas druhého dňa svojej návštevy v Taliansku na ekonomickom fóre, kam ho odprevadila delegácia viac než stovky iránskych podnikateľov. Pri tejto príležitosti podpísali Taliani a Iránci v pondelok kontrakty v hodnote asi 17 miliárd eur.

Rúhání tiež vyhlásil, že Irán sa chce stať významným exportérom po zrušení medzinárodných sankcií, ktoré na krajinu uvalili kvôli jej kontroverznému jadrovému programu. Podľa iránskeho prezidenta je hospodársky rast rozhodujúci pre porážku extrémizmu na Blízkom východe. „Sme pripravení prijať investície a technológie a vytvoriť nový exportný trh,“ povedal Rúhání podľa agentúry Reuters. „V nových podmienkach chceme exportovať 30 percent toho, čo v Iráne vyrábame,“ dodal.

„Ak chceme bojovať proti extrémizmu vo svete, ak chceme bojovať proti teroru, potom jednou z ciest je zabezpečenie rastu a zamestnanosti. Nedostatok rastu posilňuje terorizmus. Nezamestnanosť vytvára vojakov pre teroristov,“ vyhlásil tiež iránsky prezident.

Rúháního zvolili za hlavu štátu v roku 2013, a to kvôli odhodlaniu vyviesť krajinu z izolácie. Minulý rok doviedol k úspešnému koncu rokovania s veľmocami o iránskom jadrovom programe. Teherán sa v uzavretej dohode zaviazal obmedziť tento program, vďaka čomu západné krajiny nedávno zrušili ekonomické sankcie voči Iránu.

Iránsky prezident sa v súčasnosti snaží o obnovenie ekonomických a diplomatických kontaktov so Západom. Mnoho západných štátov však obviňuje Irán z financovania rôznych radikálnych skupín. Američania preto chcú pokračovať v niektorých finančných sankciách, pretože Irán je stále v spojení s organizáciami, ako je napríklad Hizballáh v Libanone, napísala agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pápež František #Hasan Rúhání #jadrový program