UNICEF žiada svet o 2,8 miliardy dolárov na pomoc deťom

Detský fond OSN (UNICEF) vyzval celý svet na poskytnutie 2,8 miliardy dolárov, ktoré potrebuje v tomto roku na humanitárnu pomoc pre viac ako 43 miliónov detí v tomto roku. Táto suma predstavuje zdvojnásobenie požadovaných prostriedkov počas troch rokov, informovala agentúra DPA.

26.01.2016 16:31
YEMEN-SECURITY/ Foto: ,
Zástupca UNICEF v Jemene Julien Harneis počúva chlapca pri návšteve mesta Taiz.
debata (7)

UNICEF výrazný nárast požadovanej ročnej sumy zdôvodnila dramatickým nárastom počtu ľudí v núdzi, ktorí žijú v oblastiach postihnutých konfliktmi či prírodnými katastrofami. V súčasnosti žije každé deviate dieťa v oblastiach ozbrojených konfliktov. Najväčší diel zo sumy 2,8 miliardy dolárov, presne 1,16 miliardy dolárov, sa venuje na pomoc deťom v Sýrii a v utečeneckých táboroch v susedných krajinách.

„Pravdepodobnosť, že deti v konfliktných oblastiach zomrú na odvratiteľné choroby pred dosiahnutím piatich rokov života, je u týchto detí dvojnásobná v porovnaní s deťmi v iných krajinách,“ uviedol UNICEF, ktorý chce pomôcť dohromady 76 miliónom ľudí v 63 krajinách. Týka sa to aj rodičov a ďalších dospelých, ktorí sa o deti starajú.

Štvrtinu požadovaných peňazí chce organizácia venovať na vzdelávanie detí v krízových regiónoch. Počet dievčat a chlapcov, ktorým sa v týchto oblastiach dostáva vzdelania vďaka UNICEF, tak má byť zvýšený na 8,2 milióna z vlaňajších 4,9 milióna. Väčšinou ide opäť o deti zo Sýrie.

Približne pre desať miliónov detí v Jemene, ktorý je tiež zužovaný občianskou vojnou, potrebuje UNICEF 180 miliónov dolárov. Na zmiernenie tiesne detí v Nigérii, Kamerune, Nigérii a Čade chce UNICEF vynaložiť 188,9 milióna dolárov.

Vlani mohlo byť mnoho pomocných projektov, napríklad v Sudáne a Kongu, uskutočnených len z čiastočne, pretože nedisponovali dostatočným množstvom peňazí, tvrdí UNICEF.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #finančná pomoc #Unicef #deti v núdzi