Strelkov založil novú organizáciu, má chrániť Rusko pred liberálmi

Ruskí radikálni nacionalisti vedení niekdajším "ministrom obrany" doneckých separatistov Igorom Girkinom-Strelkovom založili v pondelok v Moskve novú organizáciu Výbor 25. januára, ktorá má Rusko uchrániť pred liberálnym rozvratom.

26.01.2016 16:38
debata (66)

Podľa utorkových správ ruskej tlače je jedným z cieľov výboru vytvorenie nového štátneho útvaru, ktorý by zahŕňal okrem Ruska aj Ukrajinu a Bielorusko.

„Situácia Ruska speje k systémovému krachu, prozápadný liberáli už neskrývajú svoje zločinné úmysly a sama štátna moc robí všetko pre svoj pád,“ uvádza sa vo vyhlásení novej organizácie, ktoré Strelkov publikoval na svojom webe.

Medzi členmi Výboru 25. januára je radikálny ľavicový aktivista Eduard Limonov, novinár Jegor Prosvirnin alebo zakladateľ neregistrovanej Národno-demokratickej strany Konstantin Krylov.

Prvoradým cieľom skupiny je podľa vyhlásenia zabrániť rozpadu Ruska a presadzovať politiku, ktorá povedie ku znovuzjednoteniu ruského národa v jednom štáte. „Rusi, to je pritom podľa nás národ Veľkorusov, Malorusov-Ukrajincov a Bielorusov, ako tomu bolo do roku 1917,“ uvádza výbor.

„Terajšia štátna moc je chorá a speje k sebazničeniu. Pred očami sa mení na chodiacu mŕtvolu a sama seba zabíja hospodárskym idiotizmom počas posledných pätnástich rokov,“ uviedol jeden z vodcov skupiny, spisovateľ Maxim Kalašnikov.

Monarchista Strelkov pôsobil v Donbase ako predĺžená ruka Moskvy, ale kvôli svojmu radikalizmu ho odvolali späť do Ruska. Stalo sa tak v auguste 2014, krátko po zostrelení holandského dopravného lietadla nad Donbasom, z ktorého Kyjev a jeho západní spojenci obviňujú Moskvou podporovaných donbaských separatistov.

Strelkov po návrate do Ruska nešetril kritikou kremeľského vedenia za údajnú ústupčivosť a „zradu velkoruskej politiky“, priamo na prezidenta Vladimira Putina však neútočil. Meno kremeľského šéfa neobsahuje ani ustanovujúce vyhlásenie Výboru 25. januára.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Igor Girkin-Strelkov