Vírus Zika je v USA, Dánsku, Británii a Portugalsku

Úrady vo viacerých európskych krajinách zaznamenali prvé prípady nákazy vírusom Zika, ktorý spôsobuje vážne poškodenie mozgu u novorodencov.

27.01.2016 08:43 , aktualizované: 16:56
Zika vírus Foto: ,
Zdravotník ukazuje larvy komárov Aedes aegypti, ktoré prenášajú vírus Zika.
debata (6)

Úrady v druhom najväčšom meste krajiny Aarhus uviedli, že pozitívny test vykonali u obyvateľa Dánska, ktorý navštívil oblasť Strednej a Južnej Ameriky. Bližšie podrobnosti o prípade nezverejnili.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila tehotným ženám, aby prípadné plány na cestovanie do postihnutých oblastí konzultovali so svojimi lekármi.

V Brazílii vírus postihol tisíce detí, najmenej päť z nich zomrelo. Silne postihnutá je tiež Kolumbia. Prvých chorých má tiež Británia, Spojené štáty, Kostarika a Portugalsko. Všetci pacienti, vrátane európskych, sa nakazili v Latinskej Amerike.

Prvý prípad nákazy vírusom Zika v utorok potvrdila tiež Kostarika. Dvadsaťpäťročný muž sa vraj nenakazil priamo v krajine: nakazený komár ho pravdepodobne bodol pri nedávnej návšteve Kolumbie.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že vírus sa zrejme rozšíri do všetkých krajín amerického kontinentu s výnimkou Kanady a Čile, kde sa konkrétny druh komára prenášajúci vírus nevyskytuje. Americký prezident Barack Obama vyzval k rýchlemu vyvinutiu lieku a vakcíny.

Najmenej tri prípady nákazy oznámili Spojené štáty. Chorí pôvodom z Virgínie, Arkansasu a Kalifornie sa tiež nedávno vrátili z Latinskej Ameriky, kde sa nakazili.

Vírus Zika prenikol už aj do Európy

Cez víkend ohlásila tri prípady nákazy Británia: všetci chorí sa zdržiavali v juhoamerických alebo stredoamerických štátoch.

Zdravotnícke úrady podľa agentúry Reuters očakávajú, že počet prípadov nákazy vírusom Zika v Európe vzhľadom k intenzite medzinárodného cestovného ruchu porastie. Britské zdravotnícke úrady však tvrdia, že pre Európu vírus nepredstavuje žiadnu hrozbu, pretože sa neprenáša z človeka na človeka.

Dánske úrady zaznamenali prvý prípad nákazy vírusom Zika, ktorý spôsobuje poškodenie mozgu u novorodencov. Oznámila to v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na dánske médiá.

Po návšteve Brazílie sa vírusom Zika nakazilo aj päť Portugalcov. Riaditeľ portugalského Národného úradu pre zdravie Francisco Jorge uviedol, že je ešte jeden „veľmi pravdepodobný“, ale nepotvrdený prípad nákazy Portugalca, ktorý nedávno navštívil Kolumbiu. Riaditeľ dodal, že všetci pacienti sú dospelé osoby, ale podrobnosti neposkytol, napísala agentúra AP.

Európski predstavitelia vyhlásili, že očakávajú prípady nákazy vírusom Zika medzi cestujúcimi či turistami – dodali však, že prenos ochorenia na miestnej úrovni je nepravdepodobný.

Prenos, píznaky a liečba vírusu Zika

Vírus Zika je prenášaný komármi druhu Aedes aegypti, ktorí sú tiež prenášačmi horúčky dengue. Inkubačná lehota ochorenia je 3 až 12 dní. Jeho príznaky sú zvyčajne skôr mierne, môže sa prejavovať vysokými teplotami, vyrážkou, zápalom spojiviek bolesťami hlavy i kĺbov, ktoré trvajú asi sedem dní. Vírus ale pravdepodobne spôsobuje tiež to, že sa nakazeným matkám rodia deti s výrazne menšou hlavou, čo je často spôsobené nedostatočne vyvinutým mozgom – mikrocefália.

Proti vírusu zatiaľ neexistuje účinný liek. Americké úrady oznámili, že začínajú prácu na vývoji vakcíny. Výskum však bude trvať niekoľko rokov. Zatiaľ totiž nie sú preukázané všetky spôsoby, ktorými sa vírus prenáša. Okrem bodnutia komárom môže byť podľa WHO zrejme aj prenos pohlavným stykom.

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese Zika v Ugande a prípady výskytu výrazne pribudli vlani najmä v Brazílii. Do začiatku decembra tam zaznamenali až 1248 prípadov novorodencov s mikrocefáliou, čo je nárast oproti 147 prípadom z roku 2014.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus Zika #mikrocefália