Po vražde v azylovom centre švédsku políciu posilnia

Rozruch vo Švédsku vyvolala tragédia v azylovom centre v Mölndal na predmestí Göteborgu. Po tom, čo bola aj tamojšia polícia obviňovaná, že zamlčiavala informácie o obťažovaní žien mladíkmi prevažne z utečeneckej komunity, o smrti mladej zamestnankyne ubytovne pre mladých utečencov informovala krátko po zatknutí jedného z obyvateľov centra.

27.01.2016 10:00
Alexandra Mezherová, Švédsko, azyl, vražda Foto:
Alexandra Mezherová.
debata (23)

Pre nezvyčajný krok sa tentoraz rozhodol aj premiér Stefan Löfven, ktorý vycestoval na miesto tragédie, kde prisľúbil, že polícia dostane posily, o ktoré žiadala.

Obeťou útoku v ubytovni pre deti a mladistvých utečencov bez sprievodu sa stala 22-ročná Alexandra Mezherová, ktorá tam pracovala druhý mesiac. Alexandra, ktorej rodičia pochádzajú z Libanonu, v pondelok večer v nemocnici podľahla bodným zraneniam. Polícia podozrivého útočníka zatkla, premohli ho dvaja iní chlapci z centra. Podľa švédskej agentúry TT má 15 rokov, z ktorej krajiny pochádza, nie je známe. O motíve napadnutia polícia nechce špekulovať, podľa niektorých médií nie je jasné, či išlo o zámerný útok na Alexandru, alebo súvisel s prípadnou bitkou medzi obyvateľmi centra.

Ubytovňu, kde bolo 11 mladých vo veku od 14 do 17 rokov, otvorili pred vyše rokom a pol a podobný útok tam doteraz nezaznamenali. „Boli sme prekvapení, úplne šokovaní,“ povedal Staffan Alexandersson, sociálny pracovník z Living Nordic, ktorá ubytovňu spravuje. „Tínedžeri sa niekedy škriepia a hádajú, ale to je všetko. Nikdy sme nemali násilie voči personálu,“ citovala Alexanderssona agentúra AFP.

Azylový dom vo Švédsku, v ktorom došlo k vražde. Foto: SITA/AP, Adam Ihse
Azylový dom, Švédsko, vražda Azylový dom vo Švédsku, v ktorom došlo k vražde.

Niekoľko hodín po tragédii prišiel do azylového centra aj premiér Löfven. Ten podľa Euronews prisľúbil švédskej polícii posily. Tragédia sa totiž stala práve v deň, keď polícia verejne požiadala vládu o posilnenie svojich zložiek o 4 100 policajtov i civilných zamestnancov. Podľa policajného šéfa Dana Eliassona viac policajtov potrebujú aj na zvládanie situácie v azylových centrách. „Potrebujeme tam byť častejšie,“ povedal Eliasson pre švédsky rozhlas. Upozornil, že polícia je teraz vyťažená aj na hraniciach a personál potom chýba inde. „Sme nútení zasahovať v mnohých centrách pre príjem azylantov. Na niektorých miestach si to vyžaduje značné kapacity,“ povedal Eliasson. Aj predtým v ubytovniach dochádzalo k bitkám, pribudli však aj podpaľačské útoky pravicových extrémistov na azylové centrá.

Švédsko prijalo vlani vyše 160-tisíc utečencov, z nich približne 35-tisíc boli deti a mladí do 18 rokov, ktorí prišli bez rodičov alebo príbuzných. V novembri Švédsko azylové pravidlá sprísnilo a zaviedlo hraničné kontroly. Počet prichádzajúcich sa odvtedy znížil.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #vražda #Švédsko #utečenecká kríza #Göteborg