Mníchovská konferencia sa upriami na Sýriu, migrantov a terorizmus

Konflikt v Sýrii a s ním súvisiace problémy medzinárodného terorizmu a utečenecká kríza budú hlavnou témou 52. mníchovskej bezpečnostnej konferencie, ktorá sa uskutoční od 12. do 14. februára.

27.01.2016 13:00
debata

Na tlačovej konferencii to povedal predseda konferencie Wolfgang Ischinger. Do bavorskej metropoly podľa neho príde viac ako 30 hláv štátov a vlád a desiatky ministrov a ďalších politických predstaviteľov z celého sveta.

„Uplynulý rok ukázal, že kríza ignoruje národné hranice. V minulých rokoch sme veľa kríz podcenili, u niektorých sme zámerne hľadeli bokom a teraz prišli k nám a musíme sa s nimi vysporiadať,“ povedal Ischinger. Za zrejme najzávažnejšie krízu súčasného sveta označil vojnu v Sýrii, ktorá podľa nebo bude súčasťou celého programu konferencie.

So sýrskym témou bude súvisieť aj problematika terorizmu, o ktorej by v Mníchove podľa Ischingera mali rokovať predstavitelia veľkých svetových tajných služieb. „Debata sa bude okrem iného venovať aj dileme medzi ochranou súkromia a zaistením bezpečnosti,“ uviedol Ischinger.

Okrem sýrskeho konfliktu sa budú účastníci konferencie venovať aj pokračujúcemu napätie na východe Ukrajiny. Vyjadriť by sa k nemu mali okrem iného ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

V Mníchove sa v polovici februára zídu významní politici z celého sveta. Medzi hlavnými hosťami budú podľa Ischingera ruský premiér Dmitrij Medvedev, americký minister zahraničia John Kerry alebo generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Nemeckú vládu budú zastupovať ministri obrany a zahraničia Ursula von der Leyen a Frank-Walter Steinmeier. Z Česka by podľa informácií ČTK mali prísť minister zahraničia Lubomír Zaorálek a predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #utečenecká kríza #mníchovská bezpečnostná konferencia