Doneck hlási pokus o vyhodenie Leninovho pomníka do povetria

V centre hlavnej bašty proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny, v Donecku, sa v noci na stredu neznámi páchatelia pokúsili vyhodiť do povetria pomník vodcu boľševickej revolúcie Vladimíra Iľjiča Lenina.

27.01.2016 13:34
Ukrajina, Lenin, socha Foto: ,
Pracovníci odstraňujú sutiny z poškodeného podstavca na Leninovom pomníku.
debata (87)

„Na pomníku sa odlomil kus podstavca, sama socha zakladateľa sovietskeho štátu neutrpela, pamätník na Leninovom námestí zjavne poškodený nebol,“ napísala povstalecká agentúra DAN a dodala, že pamätník teraz strážia policajti.

Podľa miestnych úradov sa pri explózii nikto nezranil. Zástupca veliteľa síl separatistov Eduard Basurin z útoku obvinil „teroristickú skupinu“ z Ukrajiny.

Prozápadná vláda v Kyjeve pred časom začala ťaženie proti Leninovým pamätníkom a ďalším pozostatkom sovietskej minulosti. V Rusku túto snahu vnímajú aj ako ďalší krok k definitívnej roztržke s Ruskom, kde Leninove pomníky dodnes dominujú hlavným námestiam väčšiny miest.

Výbuch v Donecku nasledoval krátko po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin okrem iného vyhlásil, že Leninovo učenie v konečnom výsledku viedlo k zničeniu historického Ruska a k rozpadu Sovietskeho zväzu. „ZSSR vznikol na základe úplnej rovnoprávnosti s právom vystúpiť zo Sovietskeho zväzu, čo bola časovaná bomba pod našou štátnosťou. Pritom hranice sa určovali úplne svojvoľne a zďaleka nie vždy odôvodnene. Ukrajine napríklad Donbas odovzdali pod zámienkou zvýšenia percenta proletárov, aby mali na Ukrajine väčšiu podporu. To bolo fantazírovanie,“ vysvetľoval Putin.

Podľa internetového denníka Gazeta.ru je celkom možné, že Putinove poznámky znovu vrátia historické debaty do módy, čo sa „spolu s ochudobnením obyvateľstva a rastom pouličnej zločinnosti stane ďalším prízrakom návratu do 90. rokov“.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donecko #Lenin