Izrael zverejnil list, v ktorom vojnový zločinec Adolf Eichmann žiadal o milosť

Nemecký vojnový zločinec a jeden zo strojcov holokaustu Adolf Eichmann žiadal bývalého izraelského prezidenta Jicchaka ben Zdviho o milosť. Jeho žiadosť, ktorú napísal ručne do listu a po nemecky, zamietli.

27.01.2016 14:38
Rafi Ejtan, tajný agent, Izrael Foto: ,
Slávnostnej ceremónie sa zúčastnil aj bývalý agent izraelskej tajnej služby Rafi Ejtan, ktorý sa podieľal na Eichmannovom únose z Argentíny.
debata

Izraelský denník The Times of Israel informoval, že dokument zverejnili v rezidencii súčasného izraelského prezidenta Reuvena Rivlina. List sprístupnili verejnosti v rámci výstavy venovanej procesu s mužom, ktorý pripravil plány vedúce k vyvraždeniu šiestich miliónov Židov počas druhej svetovej vojny.

Eichmann sa po druhej svetovej vojne 15 rokov skrýval. Izraelská tajná služba ho vypátrala v Argentíne, odkiaľ ho v máji 1960 uniesla do Izraela. Nasledujúceho roku ho odsúdili na trest smrti za zločiny proti ľudskosti, vojnové zločiny a zločiny proti židovskému ľudu, v roku 1962 ho popravili. List je datovaný 29. mája 1962, o dva dni neskôr Eichmanna popravili. Jeho telo spálili a popol rozptýlili v medzinárodných vodách Stredozemného mora. Eichmann je jediný, koho Izrael popravil od svojho založenia v roku 1948.

V liste Eichmann píše, že izraelský súd zveličil jeho úlohu v takzvanom konečnom riešení židovskej otázky, ktoré uskutočňovali nemeckí nacisti. „Je potrebné rozlišovať medzi tými vodcami, ktorí boli zodpovední, a ľuďmi, ako som bol ja, ktorí boli len obyčajnými nástrojmi v rukách týchto vodcov,“ písal nacistický zločinec izraelskému prezidentovi. „Nebol som tým zodpovedným vodcom, a preto sa necítim byť vinný,“ dodal. Rozhodnutie súdu podľa neho nebolo spravodlivé, a preto prezidenta žiada o milosť.

zväčšiť Vojnový zločinec Adolf Eichmann napísal 29.... Foto: Reuters, Ammar Awad
Adolf Eichmann, list, omilostenie Vojnový zločinec Adolf Eichmann napísal 29. mája 1962 bývalému izraelskému prezidentovi list, v ktorom ho žiadal o milosť.

Ako uviedol Rivlinov hovorca, o existencii žiadosti o milosť sa vedelo už skôr. List však objavili až nedávno. Experti na naň narazili v archívoch, keď začali historické dokumenty digitalizovať. Izraelský prezident pri ceremónii vo svojej rezidencii uviedol, že bol by rád, keby sa list vystavil v jeruzalemskom pamätníku Jad vašom.

Medzi ďalšími dokumentmi, ktoré zverejnili, sú aj žiadosti o milosť, ktoré zaslala Eichmannova manželka Vera a jeho päť bratov. Prezidentský úrad tiež zverejnil list Jicchaka ben Zdviha vtedajšiemu ministrovi spravodlivosti, v ktorom prezident tieto žiadosti odmieta. Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnil aj bývalý agent izraelskej tajnej služby Rafi Ejtan, ktorý sa podieľal na Eichmannovom únose.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #holokaust #únos #nacizmus #Adolf Eichmann #omilostenie #židovská otázka