V Brazílii zaznamenali 4 120 podozrivých prípadov mikrocefálie

Brazílske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že má momentálne zaznamenaných 4 180 podozrivých prípadov mikrocefálie, zriedkavého poškodenia mozgu u novorodencov. Úrady sa obávajú, že to zrejme súvisí s nákazou vírusom Zika, ktorú šíria komáre.

27.01.2016 20:50
Brazília, Zika Foto: ,
Dieťa trpiace mikrocefáliou. Choroba, ktorú prenáša druh komárov, sa prejavuje najmä zmenšeným obvodom hlavy.
debata (2)

Podľa stredajšej správy ministerstva je však potvrdených iba 270 z uvedeného podozrivého počtu prípadov. Mikrocefáliu už vylúčili v 462 prípadoch. Preveruje sa teda ešte 3 448 zvyšných prípadov. Správa pokrýva obdobie od 22. októbra do 23. januára, uviedla tlačová agentúra AP.

Ministerstvo vo vyhlásení tiež napísalo, že v laboratóriách sa snažia určiť spojitosť medzi vírusom Zika a mikrocefáliou, ktorú môžu spôsobovať aj faktory ako herpes, rubeola (ružienka) a syfilis.

Nákazu vírusom Zika prenášajú komáre. Inkubačná doba ochorenia je tri až 12 dní. Choroba sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami či opuchmi kĺbov, vyrážkami, prípadne zápalom spojiviek. Vírus je nebezpečný len u tehotných – môže spôsobovať mikrocefáliu, čo je nedostatočné vyvinutie mozgu plodu.

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese nazvanom Zika v Ugande. Prípady výskytu vírusu a mikrocefálie výrazne pribúdajú od vlaňajška najmä v Brazílii.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #vírus Zika