Nemecký politik: Počet utečencov musí byť drasticky nižší

"Nemôžeme prijať utečencov, ktorí nerešpektujú našu kultúru, hodnoty a zákony,“ uviedol v súvislosti s migračnou krízou Manfred Weber (43), šéf frakcie ľudovcov v Európskom parlamente a politik bavorskej CSU. Weber je v týchto dňoch na návšteve Slovenska. Rozhovor s ním vznikol prostredníctvom komunikácie cez e-mail.

28.01.2016 14:00
Manfred Weber, europoslanec, Nemecko, Bavorsko Foto:
Manfred Weber je šéfom frakcie ľudovcov, ktorá je najväčšia v Európskom parlamente, pôsobí tiež ako podpredseda bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU).
debata (37)

Utečenecká kríza je podľa mnohých pozorovateľov najzávažnejšou výzvou v histórii Európskej únie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová čelí kritike za jej prístup, za politiku otvorených dverí aj doma, najmä od bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU). Keďže ste jej členom, aký je váš pohľad?
Migrácia je obrovská výzva, ale nemali by sme ju preceňovať. EÚ sa už dokázala vyrovnať s mnohými problémami. Od dlhovej a finančnej krízy až po rozšírenie sa do strednej a východnej Európy. Moja strana CSU, ale aj CDU a členovia Európskej ľudovej strany (EPP), majú rovnaké požiadavky. Počet utečencov sa musí drasticky znížiť. Na druhej strane musíme ponúknuť solidaritu a poskytovať humanitárnu pomoc tam, kde je potrebná, v susedných regiónoch postihnutých krízou.

Malo by Nemecko, ale aj celá EÚ, určiť limity na počet žiadateľov o azyl?
Sme za to, aby sme prijímali obmedzený počet utečencov z oblastí, kde je občianska vojna. Tých by si mali rozdeliť členské štáty únie. Chceme pomôcť tým, čo utekajú pred konfliktmi a terorom. Musíme však poslať domov tých, čo nemajú právo na azyl a iba sa snažia využiť našu pripravenosť pomôcť.

Ako si predstavujete budúcnosť schengenskej zóny voľného pohybu. Môže sa stať, že Nemecko uzavrie svoje hranice či podporí myšlienku mini Schengenu, kde by bol len určitý počet krajín?
Utečenecká kríza je európsky problém, ktorý môžeme zvládnuť len spoločne. Potrebujeme prísnu kontrolu vonkajších hraníc. A skutočne európske sily na ochranu hraníc, ktoré by tiež rozhodovali o tom, kto je oprávnený vstúpiť na územie EÚ. Každý členský štát sa musí podieľať na tom, aby sme dosiahli tento cieľ a posilnili Frontex (agentúra na ochranu vonkajších hraníc EÚ, pozn. red.). Bezpečné externé hranice EÚ sú podmienku pre Schengen a voľný pohyb osôb. Všetci chceme, aby Schengen existoval aj naďalej.

Je utečenecká kríza problémom alebo príležitosťou, keď hovoríme aj o ekonomickej rovine? V EÚ sme v časoch krehkého ekonomického rastu, ale je jasné, že v súvislosti s migráciou bude napríklad Nemecko musieť minúť viac peňazí na sociálne služby, ale aj na políciu.
Je to oboje. Európa je silná a mala by aktívne riešiť problémy. S utečeneckou krízou sme svedkami zlyhávania národných štátov. Kto zostane vo svojej vlastnej ulite, nemá šancu v globalizovanom svete. Ale existujú jasné hranice toho, čo si môžeme dovoliť. Nemôžeme byť naivní.

Ako vnímate po útokoch v Kolíne nad Rýnom problém integrácie migrantov?
Nemôžeme tolerovať násilie. Nemôžeme prijať utečencov, ktorí nerešpektujú našu kultúru, hodnoty a zákony. Tí, čo porušujú tieto základné princípy, by mali stratiť právo na pohostinnosť a musia opustiť Európu.

Slovenská vláda odmietla kvóty na utečencov, a to je aj postoj slovenských strán, ktoré sú členmi EPP, teda SMK, KDH, Most-Híd, SDKÚ. Ako sa dívate na postup Bratislavy?
Európa je postavená na solidarite. Slovensko z nej tiež profituje. Preto je dôležité, aby krajina ukázala, že je solidárna si inými. Hovorme o tom, ako sa to dá. Je nevyhnutné, aby sme konštruktívne pracovali na riešení migračnej krízy. Som presvedčený, že nájdeme spoločnú cestu, keď sa prestaneme skrývať za našimi tieňmi. Negatívny prístup neponúka žiadne riešenie.

Chápete, prečo štyri slovenské politické strany, ktoré sú si ideologicky blízke a sú členmi EPP, nedokážu hlbšie spolupracovať? Viacerí pozorovatelia hovoria o úplnej rozdrobenosti stredopravicovej scény na Slovensku.
Vo frakcii EPP v Európskom parlamente spolupracujú slovenskí zástupcovia dobre. Anna Záborská je rešpektovanou a aktívnou členkou nielen slovenskej delegácie v EPP, ale aj celej skupiny ľudovcov. Ako slovenské strany, ktoré patria k nám, spolupracujú na národnej úrovni, je domácou otázkou.

V predvolebnej kampani sme určite svedkami konkurenčného boja medzi SMK, KDH, Most-Híd, SDKÚ. Predpokladáte, že je to hlavný dôvod, prečo si nedokážu sadnúť za jeden stôl?
Myslím si, že by jedného dňa bolo možné zopakovať úspešný príbeh z rokov 1998 až 2006, keď vaše strany dokázali vyviesť krajinu z politických problémov.

Budete na návšteve Slovenska podporovať hlbšiu spoluprácu medzi EPP stranami?
Bratislava ponúka dobrú platformu, aby sme sa tu zaoberali budúcnosťou Európy. Budeme diskutovať o témach, akými sú sociálna dimenzia EÚ a revízia rozpočtu únie. Som rád, že sa stretnem so všetkými našimi partnermi a vymeníme si názory, najmä čo sa týka blížiaceho sa slovenského predsedníctva EÚ.

Na slovenskej politickej scéne je aj ďalšia stredopravicová strana Sieť. Môže sa stať členom európskych ľudovcov?
O nových členoch rozhoduje EPP, nie jej frakcia v europarlamente. Dvere sú vždy otvorené pre tých, čo zdieľajú naše hodnoty a postoje k Európe.

Mali by nájsť slovenské strany združené v EPP cestu k spolupráci so Smerom, najmä po voľbách, alebo by ju mali priamo odmietnuť?
Moje politické skúsenosti mi hovoria, že potrebujete budovať spojenectvá a koalície, aby ste dosiahli politické ciele. V tejto situácii musíte s možným partnerom analyzovať, či máte spoločné názory na témy ako právny štát, demokracia, sloboda médií a ľudské a menšinové práva.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #deportácia #utečenecká kríza #Manfred Weber