Holandsko chce vracať migrantov priamo z Grécka do Turecka

Holandsko, ktoré teraz predsedá Európskej únii, údajne pripravuje nový únijný plán na zmiernenie prisťahovaleckej krízy. Podľa Haagu by skupina členských krajín EÚ mohla prijať až 250-tisíc migrantov z Turecka výmenou za to, že by sa do Turecka priebežne vracali státisíce utečencov, ktorí teraz prichádzajú do Grécka. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na holandské zdroje. K zatiaľ nejasnému plánu sa Haag doteraz nevyjadril.

28.01.2016 16:27
debata (5)

Súčasné únijnej plány nefungujú, pretože mnoho členských krajín tvrdo odmieta prijímať utečencov, uviedol vo štvrtok v holandskej tlači šéf miestnych labouristov Diederik Samsom, kľúčový spojenec premiéra Marka Rutteho. Podľa neho by skupina štátov EÚ mohla prijať určitý počet utečencov z Turecka, ak by sa ostatní mohli posielať späť. Mohlo by sa to uskutočniť rýchlo, akonáhle Turecko získa „plný štatút bezpečnej krajiny“ pre migrantov.

Holandský denník De Volkskrant podľa spravodajského portálu Courrier International spresnil, že plán počíta s tým, že všetkých migrantov, ktorí vstúpia do Grécka, budú automaticky loďami vracať do Turecka. „Právne je to podľa Haagu možné, pretože Turecko má štatút bezpečnej krajiny. Výmenou by EÚ každý rok prijímala 150-tisíc až 250-tisíc migrantov, ktorí sa zdržiavajú v Turecku. To by podľa holandskej vlády viedlo k menšiemu a zvládnuteľnejšiemu prílivu prisťahovalcov,“ uviedol web.

Európska komisia vlani v polovici decembra zverejnila plán na presídľovanie sýrskych utečencov z Turecka, ku ktorému by sa členské krajiny mohli dobrovoľne pridať. Materiály, ktoré komisia členským krajinám predložila na diskusiu, hovoria o 80-tisíc ľuďoch ročne. Na okraj decembrového summitu o takejto možnosti s niektorými krajinami rokovala tiež nemecká kancelárka Angela Merkelová. Už skôr sa štáty dohodli, že do EÚ presídlia 20-tisíc osôb s právom na medzinárodnú ochranu.

Holandský premiér Rutte, ktorý 20. januára sľúbil prijať vo vedení EÚ do ôsmich týždňov opatrenia k výraznému zníženiu prílevu prisťahovalcov, na novom pláne intenzívne pracoval s rakúskymi, nemeckými a švédskymi úradmi. „Chce okolo projektu vytvoriť užšiu skupinu krajín. Dúfa, že projekt sa začne uplatňovať do marca alebo apríla,“ citoval Courrier International holandský denník.

Rakúske ministerstvo vnútra podľa APA uviedlo, že nebezpečné a masové plavby z Turecka na grécke ostrovy sa musia skončiť. Akonáhle vraj bude jasné, že takéto cesty sa končia deportáciou, počet plavieb sa zníži. Dá sa tým tiež na vedomie, že jedinou legálnou cestou pre získanie azylu v EÚ budú hotspoty, teda únijné prijímacie a registračné strediská, dodalo ministerstvo.

Podobne podľa APA hovoril Samsom v holandskom rozhlase. Turecko však ešte musí upraviť niekoľko zákonov a tiež zlepšiť podmienky sýrskych žiadateľov o azyl.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Holandsko #utečenci