Poľsko schválilo nový zákon o generálnej prokuratúre

Po búrlivej debate schválila vo štvrtok večer dolná komora poľského parlamentu novelu zákona, na základe ktorej dôjde k zlúčeniu funkcií ministra spravodlivosti a generálneho prokurátora. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

29.01.2016 08:12
debata (7)

Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) krátko po nástupe k moci presadila niekoľko sporných zákonov, napríklad reformu ústavného súdu či verejnoprávnych médií. Opozícia v nich vidí ohrozenie demokratického systému.

Pre zákon zlučujúce funkcie ministra spravodlivosti a generálneho prokurátora hlasovalo v Sejme 236 poslancov, proti ich bolo 209 a sedem sa hlasovania zdržalo. Cez tvrdú kritiku normy zo strany liberálnej opozície sa jej schválenie čakalo, lebo PiS v Sejme disponuje väčšinou. Kým nový zákon vstúpi do platnosti, musí ho odsúhlasiť ešte horná komora a prezident.

Opoziční poslanci z Občianskej platformy (PO) vláde premiérky Beaty Szydlovej počas rozpravy vyčítali predovšetkým údajnú snahu urobiť koniec nezávislosti poľskej justície. Štátny zastupitelia sa podľa nich stanú politickými funkcionármi.

Funkcie ministra spravodlivosti a generálneho prokurátora v Poľsku zlúčili už v rokoch 1990 až 2010. Teraz ich bude zastávať minister Zbigniew Ziobro, ktorý rovnaké funkcie zastával už v rokoch 2005 až 2007. O svoju pozíciu naopak zrejme príde Andrzej Seremet, ktorý je generálnym prokurátorom od roku 2010.

Seremet sa v poslednom čase vložil okrem iného do sporu o obsadení ústavného súdu. Zákon, ktorým poslanci vládnej strany vlani anulovali októbrovú voľbu pätice sudcov v končiacom parlamene ovládaným PO a namiesto nich zvolili vlastných, označil za protiústavný.

Kvôli sporným reformám znie na účet kabinetu premiérky Szydlovej kritika nielen z opozičných lavíc, ale aj z Bruselu. Európska komisia proti Varšave začala bezprecedentnú procedúru sledovania stavu právneho štátu v krajine, čo teoreticky môže vyvrcholiť rozhodnutím členských krajín EÚ pozastaviť Poľsku hlasovacie práva v únii. K tomu je však potrebný jednomyseľý súhlas a napríklad maďarský premiér Viktor Orbán už sa vyjadril, že takýto krok nepodporí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #generálny prokurátor #minister spravodlivosti #Právo a spravodlivosť