Ostrý boj o Biely dom sa začína v atmosfére hnevu

Bývalá prvá dáma, miliardár, socialista, syn a brat bývalého prezidenta, neurochirurg... Všetci títo, a mnohí ďalší, dúfajú, že si z nich budú 8. novembra 2016 Američania vyberať nového amerického prezidenta.

30.01.2016 10:00
Donald Trum, Foto: ,
Za republikánov boduje Donal Trump.
debata (52)

Najsledovanejšie voľby na svete vstupujú do fázy, keď už ide o všetko. V pondelok 1. januára sa začína volebnými zhromaždeniami v Iowe výber prezidentských nominantov v Demokratickej a Republikánskej strane.

Mnohí cítia šancu

Pole kandidátov je skutočne rozmanité. Mnohí cítia šancu, lebo po dvoch štvorročných obdobiach sa už o Biely dom nemôže uchádzať súčasný prezident Barack Obama.

U demokratov celoštátne prieskumy stabilne vedie bývalá prvá dáma a exministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. V posledných týždňoch však z jej náskoku poriadne ukrajoval Bernie Sanders, ktorý reprezentuje najľavicovejšie krídlo Demokraticekj strany a označuje sa za socialistu.

Favoritom u republikánov je zase kontroverzný miliardár Donald Trump. V prvej päťke sa podľa prieskumov ešte objavujú texaský senátor Ted Cruz a jeho floridský kolega Marco Rubio. A tiež známy neurochirurg Ben Carson, ktorý nemá žiadne reálne politické skúsenosti. Do boja zasahuje aj bývalý floridský guvernér Jeb Bush, ktorého otec George a brat George W. boli prezidentmi v rokoch 1989 až 1993, respektíve 2001 až 2009.

Najväčším prekvapením volebnej kampane je však Trump. Keď sa vlani v auguste vyšplhal na čelo prieskumov, všetci si mysleli, že ide len o dočasnú záležitosť. Ale Trump stále u republikánov vedie. Na začiatku s ním nikto poriadne nebojoval. Ofenzíva straníckych súperov už medzitým prišla, ale môže to byť neskoro.

Prezidentské voľby vedie u demokratov Hillary... Foto: SITA/AP, Andrew Harnik
Hillary Clinton Prezidentské voľby vedie u demokratov Hillary Clintonová.

"Mohol by som stáť v strede Piatej avenue a niekoho zastreliť, a aj tak by som nestratil žiadnych voličov,“ vyhlásil pre niekoľkými dňami s mimoriadnou sebaistotou Trump. "Prieskumy hovoria, že mám najlojálnejších ľudí,“ tvrdí miliardár.

Piata avenue je jednou z hlavných ulíc New Yorku. Keby na nej Trump naozaj spáchal vraždu, asi by mu to neprešlo. Ale faktom je, že doteraz jeho množstvo kontroverzných vyhlásení nijakým spôsobom nenarušilo miliardárovu popularitu. Nechce moslimských migrantov, na hranici s Mexikom by postavil múr, vyjadruje sa posmešne na adresu žien.

Doteraz však bolo všetko postavené na prieskumoch. S primárkami prichádza pre kandidátov test, keď už nestačí, že im voliči vyjadria podporu v nejakom dotazníku. Primárne voľby sú veľmi zložité, v jednotlivých štátoch sa výrazne líšia. Ide však o to, aby kandidáti získali dostatočný počet delegátov, ktorí sa k nim nakoniec priklonia na straníckych zjazdoch. Tie sa budú konať v lete a na nich demokrati a republikáni definitívne vyberú svojho prezidentského nominanta. Ten si potom vyhliadne kandidáta na viceprezidenta. Finálneho súboja o Biely dom sa vždy zúčastňuje tandem.

Do primárok idú traja demokratickí kandidáti, u republikánov dvanásti. Už volebné zhromaždenia v Iowe môžu znamenať, že viacerí tí, čo v nich dopadnú zle, z boja odstúpia. Dlhý systém primárnych volieb favorizuje kandidátov, ktorí vyzbierajú najviac peňazí a majú vytvorené silné organizácie v jednotlivých štátoch. Voliči však dokážu byť nevyspytateľní.

Bez kompromisu

"Za niekoľko posledných rokov prieskumy ukazujú, že takmer dve tretiny Američanov si myslia, že Spojené štáty sa uberajú nesprávnym smerom. Tento hlboký pesimizmus sa odráža na tom, ako si kandidáti počínajú v prezidentskej nominačnej kampani,“ pripomenul pre Pravdu Robert Schmuhl, politológ z Notredamskej univerzity v Indiane. "Pocity zlosti a úzkosti ovplyvňujú politický boj. Preto voliči hľadajú menej tradičných kandidátov v osobách ako Trump a Sanders,“ hovorí odborník.

Nie je nič neobvyklé, že sa Američania obzerajú v prezidentských voľbách po kandidátoch, ktorí sú do istej miery mimo hlavného politického prúdu. V minulosti Biely dom mnoho ráz získali guvernéri z rôznych štátov. Ľudia ich vnímali ako úspešných politikov, ale zase ako niekoho, kto nie je ovplyvnený politikárčením vo Washingtone.

"V prezidentských voľbách v tomto roku vidíme, ako sa ešte zásadnejšie mení tradičný repertoár americkej politiky. Očakávalo sa, že favoritmi budú tradiční kandidáti, teda Clintonová a Bush,“ vysvetľuje expert na americkú politiku Robert Busby z Liverpool Hope University. "Teraz však čelia bezprecedentným výzvam v podobe Trumpa a Sandersa, ktoré boli nečakané,“ uviedol odborník.

Podľa Busbyho je kampaň veľmi vypätá aj preto, že v nej rezonuje nevšedné množstvo tém. "Je to naozaj akési iné. Mnohé problémy sa skutočne ukazujú ako oveľa významnejšie, ako bývalo bežné. Témy, ako manželstvá homosexuálov, interrupcie, kontrola zbraní, zdravotnícka starostlivosť, úvahy o demografii a meniaci sa obraz amerického voliča rozdeľujú kandidátov oveľa viac ako v minulosti,“ myslí si Busby. "Sú prekážkou pri hľadaní kompromisu. Ešte viac to prispieva k rozdrobenosti skupiny uchádzačov o prezidentský úrad,“ uviedol expert.

Najväčší favoriti na amerického prezidenta

clinton
Autor: SITA/AP,Patrick Semansky

Hillary Clintonová (68)
Narodila sa 26. októbra 1947. Je favoritkou na získanie nominácie v Demokratickej strane. Clintonová je manželkou 42. amerického prezidenta Billa Clintona, ktorý bol vládcom Bieleho domu v rokoch 1993 až 2001. Keby vyhrala 8. novembra voľby, bola by prvou ženou v histórii, ktorej sa to podarilo. Clintonová je asi najlepšie pripravenou kandidátkou, čo sa týka prezidentského úradu. Bola prvou dámou, senátorkou za štát New York aj ministerkou zahraničných vecí. Z ľavicového krídla Demokratickej strany sa počas kariéry posunula k centristom. Jej najväčšou výhodou je to, že ju všetci poznajú. Naopak, problémom zase to, že dosť rozdeľuje Američanov. Tí ju buď milujú, alebo nenávidia. Clintonová sa už v roku 2008 pokúšala dostať do Bieleho domu, ale vtedy vyhral jej spolustraník Barack Obama.

Sanders
Autor: SITA/AP,Patrick Semansky

Bernie Sanders (74)
Narodil sa 8. septembra 1941. Sanders sa označuje za socialistu, ako vzor pre Ameriku vidí škandinávske sociálne systémy. Senátor za štát Vermont dlhé roky pôsobil v Kongrese ako nezávislý. Kandiduje však za demokratov. Je jediným skutočným súperom Clintonovej v boji o stranícku nomináciu, hoci sa to ešte pre niekoľkými mesiacmi javilo ako nepravdepodobné. Jeho ľavicové názory však oslovujú aj časť mladej generácie Američanov, aj keď sám Sanders je najstarší spomedzi relevantných kandidátov.

Ted Cruz (vpravo), Donald Trump (vľavo)
Autor: Reuters,Chris keane

Donald Trump (69)
Narodil sa 14. júna 1946. Majetok tretí raz ženatého boháča magazín Forbes odhaduje na 4,5 miliardy dolárov. Bojuje o prezidentskú nomináciu v Republikánskej strane, vedie v nej celoštátne prieskumy. Keby vyhral prezidentské voľby, bol by najbohatším vládcom Bieleho domu v dejinách. Trump v minulosti striedal politické strany bol republikánom, demokratom, istý čas patril aj k reformistom. Jeho kampaň je do veľkej miery založená na kontroverzných vyhláseniach, ktoré časti voličov vyhovujú. Otázkou však je, či sa jeho stúpenci aj skutočne ukážu pri hlasovaní. Mnoho Trumpových podporovateľov podľa prieskumov politika príliš nezaujíma, láka ich skôr nevšedná osobnosť miliardára a jeho problematické názory.

Ted Cruz, republikánski kandidát, USA
Autor: Reuters,JIM YOUNG

Ted Cruz (45)
Narodil sa 22. decembra 1970. Cruz je senátorom za štát Texas. Patrí k najkonzerva­tívnejšiemu krídlu republikánov. V roku 2000 bol v úspešnej prezidentskej kampani Georgea Busha poradcom pre domácu politiku. Hoci sa Cruzov otec narodil na Kube, senátor chce výrazne obmedziť migráciu do USA. Politicky je veľmi napravo, ak by získal nomináciu, mal by určite problém osloviť umiernenejších voličov. Cruz sa narodil americkým rodičom v Kanade a podľa niektorých právnikov sa nemôže stať prezidentom USA. Je možné, že o jeho kandidatúre budú ešte rozhodovať súdy.

Rubio, Marco Rubio
Autor: SITA/AP,Wilfredo Lee

Marco Rubio (44)
Narodil sa 28. mája 1971. Republikán Rubio v Senáte zastupuje Floridu. Je najmladším z kandidátov, ktorí majú šancu stať sa americkým prezidentom. Jeho rodičia pochádzajú z Kuby. Rubio mal pomerne ústretový postoj k právam migrantov, v kampani však pritvrdil. Zdôvodnil to aj nástupom teroristickej organizácie Islamský štát. Rubio však na rozdiel od Cruza oslovuje aj menej konzervatívnych voličov. Keby vyhral prezidentské voľby, bol by prvým vládcom Bieleho domu, ktorého obaja rodičia pochádzajú z niektorej krajiny Latinskej Ameriky.

Jeb Bush
Autor: SITA/AP,Charlie Neibergall

Jeb Bush (62)
Narodil sa 11. februára 1953. Bývalý guvernér Floridy vlani chvíľu viedol prieskumy u republikánov. Zdalo sa, že je favoritom. Je synom prezidenta Georgea Busha staršieho a bratom prezidenta Georgea Busha mladšieho. Jeb Bush však zatiaľ nenaplnil očakávania a teraz sa v prieskumoch pohybuje až na piatom mieste. Mohol by však k seba prilákať umiernených voličov, bez ktorých republikáni získajú Biely dom len ťažko. Otázkou je, či si Američania želajú v krátkom čase tretieho Busha v Oválnej pracovni.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Biely dom #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby