Z útoku na ruské lietadlo v Egypte je podozrivý príbuzný bojovníka IS

Hlavným podozrivým z vlaňajšieho bombového útoku na ruské lietadlo, ktoré sa zrútilo na Sinajskom polostrove, je vraj bratranec muža, ktorý bojuje v radoch radikálnej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. S odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu to v piatok uviedla agentúra Reuters.

29.01.2016 12:58
debata (2)

Za teroristický útok vlaňajší čin označila väčšina krajín vrátane Ruska, zatiaľ čo Egypt doteraz tvrdil, že pre túto hypotézu neexistujú dôkazy. Pri tragédii vtedy zomrelo 224 ľudí.

Egypťania podozrievajú muža, ktorý pracoval ako mechanik v spoločnosti EgyptAir a je bratrancom jedného z príslušníkov IS. Zrejme on umiestnil bombu na palubu lietadla, ktoré štartovalo z letoviska Šarm aš-Šajch, uviedol Reuters.

Egyptské ministerstvo vnútra tvrdí, že zatiaľ nebol nikto zatknutý, a spoločnosť EgyptAir poprela, že podozrenie smeruje k niektorému z jej zamestnancov. Reuters s odvolaním sa na zdroje uviedol, že mechanika zadržali a spolu s ním aj dvoch policajtov, ktorí pracovali na letisku, rovnako ako zamestnanec, ktorý odbavoval batožinu.

„Keď v IS zistili, že jeden z ich členov má príbuzného zamestnaného na letisku, dodali bombu do jeho príručnej tašky. Povedali mu, nech sa na nič nepýta a odnesie to do lietadla,“ citoval Reuters svoj zdroj. Organizácia Islamský štát sa k útoku spáchanom vlani 31. októbra už skôr prihlásila.

Dvaja policajti údajne zámerne „prehliadli“ manipuláciu pri kontrole, ale stále je ešte možné, že len nerobili svoju prácu dostatočne starostlivo. Proti nikomu zo štvorice zadržaných zatiaľ nebolo vznesené obvinenie, tvrdí zdroj.

Egypt po katastrofe znásobil bezpečnostné opatrenia na letiskách, aj tak čelí odlivu turistov. Priznanie, že ruský airbus zničila bomba, by pre Egypt znamenalo vyplatiť odškodné pozostalým.

Spoločnosť EgyptAir oznámila, že preverila všetkých svojich zamestnancov a ich rodinné väzby a že všetci sú bezúhonní. „Nedovoľujeme pracovať na letisku ľuďom, ktorí prejavujú sympatie k radikálom,“ oznámil zástupca leteckej spoločnosti. Ministerstvo vnútra zopakovalo, že stále čaká na výsledky vyšetrovania.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok povedal, že nemôže potvrdiť ani vyvrátiť správy o údajnej identifikácii osôb, ktoré sú za atentát zodpovedné. Odkázal novinárov na bezpečnostnú službu.

Server LifeNews tento týždeň napísal, že podozrivých je šesť a v Egypte sa po nich pátra. Jedným z nich je zamestnanec letiska v Šarm aš-Šajchu, ktorý bombu na palubu dopravil. Hneď po útoku ale z Egypta odišiel a jeho stopa mizne v Turecku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Rusko #pád lietadla #Sinajský polostrov