Cameron rokoval s Junckerom o snahe Británie reformovať vzťahy s EÚ

Britský premiér David Cameron rokoval v Bruseli so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom o snahe Londýna dohodnúť pred referendom o zotrvaní krajiny v EÚ novú podobu vzťahov ostrovného kráľovstva a európskeho bloku.

29.01.2016 14:10
cameron, juncker, Foto: ,
Rozhovory okolo snahy uspokojiť požiadavky Londýna na novú podobu vzájomných vzťahov s EÚ vrcholia.
debata (4)

Pri príchode do budovy komisie Cameron s novinármi nehovoril, už pred odletom v Londýne najavo, že doterajšie odpoveď únie na požiadavky Británie nie je dostatočná.

Podľa Cameronových slov je povzbudzujúce, že Európska komisia prichádza s nápadmi, ako požiadavkám Británie vyhovieť. „Je stále ešte dlhá cesta k tomu, aby sme videli niečo, s čím budeme skutočne môcť súhlasiť,“ citovala ho agentúra AFP.

Rozhovory okolo snahy uspokojiť požiadavky Londýna na novú podobu vzájomných vzťahov s EÚ tak teraz vrcholia. Dohodu chcú mať premiéri a prezidenti európskych krajín pripravenú do februárového summitu EÚ.

Cameron v piatok upozornil, že súhlasiť nebude s ničím, čo by nemalo dostatočnú silu na riešenie problémov, ktoré britská vláda rokovaním riešiť chcela.

Zhoda už je zrejme z veľkej časti alebo úplne ohľadom troch zo štyroch okruhov požiadaviek Londýna, teda v oblastiach, ako sú snahy o vyššiu konkurencieschop­nosť, menej byrokracie či výraznejšie zapojenie národných parlamentov do rozhodovania únie.

Mnohé krajiny dvadsaťosmičky však mali doteraz problém s britským zámerom obmedziť určité typy sociálnych dávok ľuďom, ktorí do Británie prišli z iných krajín EÚ. Pôvodný plán Londýna predpokladal, že by na ne mali nárok len ľudia, ktorí sa v Británii zdržiavajú aspoň štyri roky.

Takýto postup ako diskriminačný odmietli viaceré krajiny. Alternatívou má byť zrejme určitý spôsob „záchrannej brzdy“ či poistky, ktorá by štátom EÚ umožnila v prípade enormného tlaku na sociálny systém obmedziť počet prisťahovalcov z ďalších krajín únie.

O podrobnostiach návrhov v piatok pred novinármi na pravidelnom brífingu komisie odmietol diskutovať jej hovorca Margaritis Schinas. „Som pripravený byť trpezlivý,“ uviedol Cameron. Je tak možné, že vec naberie oneskorenie. Niektorí diplomati už mimo záznam dávajú najavo, že požiadavky Británie tak bude riešiť až summit v marci.

Podľa serveru Politico má predseda Európskej rady Donald Tusk v pláne veľmi skoro predložiť členským krajinám záverečný text kompromisu. Cameron, ktorý kvôli ceste do Bruselu zrušil pôvodne plánovanú návštevu Dánska a Švédska, sa má s Tuskom stretnúť v nedeľu v Londýne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #Jean-Claude Juncker #členstvo v EÚ #britské referendum