Porošenko: Zrušenie protiruských sankcií by len posilnilo 'agresora'

Ak by Európska únia zrušila protiruské sankcie pred naplnením všetkých bodov dohody z Minsku, ktorá má zabezpečiť riešenie konfliktu na východe Ukrajiny, len by to posilnilo "agresora". V Berlíne to pred rokovaním s kancelárkou Angelou Merkelovou povedal novinárom ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podľa Merkelovej zatiaľ ešte čas na zrušenie sankcií nenastal.

01.02.2016 17:03
Porošenko, Merkelová, Ukrajina, Nemecko Foto: ,
Petro Porošenko a Angela Merkelová počas spoločného vyhlásenia v Berlíne.
debata (127)

„Z ukrajinskej strany nevidíme žiadnu alternatívu k úplnému uskutočneniu dohody z Minska. To však nie je možné dosiahnuť len jednostrannými krokmi, dohody sa musia držať Rusko aj Ruskom podporované milície,“ povedal Porošenko.

„Sankcie proti Rusku musia trvať, kým Rusko a jeho sprostredkovatelia nebudú úplne dodržiavať dohodu z Minska, nestiahne svoje jednotky z Donbasu, neobnoví (ukrajinsko-ruskú) hranicu a nezloží zbrane. Kým agresia trvá, znamenalo by zrušenie sankcií len posilnenie agresora,“ dodal.

Porošenko obvinil Rusko a proruský, separatistami ovládaný východ Ukrajiny, že stále používajú ťažké delostrelectvo pri útokoch na civilné obyvateľstvo a neumožňujú inšpektorom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) kontrolovať celé územie Donbasu.

„Ruské milície zjavne nemajú záujem na mieri a stabilite Donbasu. Pre Rusko je tento konflikt v Donbase príležitosťou destabilizovať Ukrajinu,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Merkelová povedala, že čas na zrušenie európskych sankcií proti Rusku zatiaľ neprišiel. „Odvolať ich bude možné až po úplnej realizácii dohody z Minska, no tak ďaleko zatiaľ nie sme,“ poznamenala.

Kľúčové je podľa kancelárky zaistenie dlhodobého prímeria na východe Ukrajiny, pretože to je podmienka pre uskutočnenie všetkých ostatných bodov dohody z Minska. Merkelová pripomenula, že na území ovládanom separatistami by sa mali uskutočniť voľby, ktoré splnia štandardy OBSE, a že by inšpektori OBSE mali mať prístup do celej východnej Ukrajiny, a to vrátane pohraničnej oblasti.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Porošenko #minská dohoda