Cameron uvítal návrh reformy vzťahov EÚ a Británie

Návrh dohody, ktorá má nanovo definovať vzťah Veľkej Británie a Európskej únie, v utorok zverejnil stály predseda Európskej rady Donald Tusk.

02.02.2016 09:38 , aktualizované: 15:37
debata (5)

Dokument, ktorým sa tento mesiac bude zaoberať summit EÚ, je podľa Tuska dobrým základom ku kompromisu, čaká však ešte tvrdé rokovania. V oblasti voľného pohybu osôb je potrebné plne rešpektovať existujúce úniové zmluvy, uviedol šéf summitov únie.

Britský premiér David Cameron návrh dohody uvítal, avšak dodal, že na dohode ešte treba pracovať.

„Návrh dokumentu EÚ o novej definícii vzťahov ukazuje skutočný pokrok vo všetkých štyroch oblastiach, v ktorých Veľká Británia potrebuje zmeny, ale je na tom ešte potrebné pracovať,“ napísal Cameron na Twitteri krátko po zverejnení návrhu.

„Potenciálne by sme mohli usporiadať referendum (o zotrvaní v EÚ) do niekoľkých mesiacov. Ak budeme mať túto dohodu, ak prejde, stanovíme dátum referenda,“ povedal neskôr premiér.

„Tento text, ak s ním budú súhlasiť všetky členské štáty, je sám osebe medzinárodnoprávne rozhodnutie, ktoré je právne záväzné a nezvratné,“ povedala medzitým Cameronova hovorkyňa novinárom. „Návrhy v oblasti imigrácie a sociálneho zabezpečenia nám umožnia lepšiu kontrolu migrácie z EÚ,“ dodala.

V oblasti voľného pohybu osôb je nutné plne dodržiavať existujúce úniové zmluvy, zdôraznil Tusk. Podľa návrhu by tak mala Európska komisia navrhnúť nové pravidlá ustanovujúce mechanizmus „záchrannej brzdy“, umožňujúci členskej krajine reagovať na výnimočnú situáciu spojenú s príchodom pracovných síl z iných štátov dvadsaťosmičky.

Medzi dokumentami, ktoré Tusk zverejnil, je aj návrh vyjadrenia Európskej komisie, podľa ktorej podobná „výnimočná situácia“ v Británii existuje už teraz. Za onú ​​brzdu by teda mohol Londýn zatiahnuť okamžite. O detailoch, ale aj o dobe, počas ktorej budú brzdou spúšťané obmedzenia platiť, budú podľa Tuska musieť ešte rokovať priamo šéfovia štátov a vlád únie.

Súčasťou legislatívnych zmien v tejto oblasti má byť aj nová úprava sťažujúca zneužívanie prídavkov na deti a „export“ týchto dávok z Británie do iných krajín dvadsaťosmičky.

„Byť či nebyť spolu, to je otázka, ktorú musia zodpovedať nielen Briti v referende, ale tiež 27 ostatných členov EÚ v najbližších dvoch týždňoch,“ upozornil Tusk. Niektoré členské krajiny únie mali od začiatku veľký problém práve s britskou snahou obmedziť možnosť pracovníkov z iných štátov EÚ čerpať niektoré britské sociálne dávky.

Britský vládny zdroj blízky rokovaniu s Bruselom podľa agentúry Reuters povedal, že Londýn je presvedčený o tom, že môže s partnermi v Európskej únii dosiahnuť prijateľnú dohodu, aby Britov presvedčil o zotrvaní v únii na základe dnes zverejnených nových dohôd. „Ešte to nie je úplne ono, ale sme si celkom istí, že je to možné,“ uviedol nemenovaný činiteľ.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #David Cameron #členstvo v EÚ #britské referendum