Spoločnosť Sanofi Pasteur vyvíja vakcínu proti vírusu Zika

Francúzska spoločnosť Sanofi Pasteur, ktorá sa zaoberá výhradne vývojom a produkciou vakcín, oznámila začiatok výskumu a vývoja novej vakcíny proti vírusu Zika.

02.02.2016 15:07
HEALTH-ZIKA/COLOMBIA Foto:
Na obrázku vidieť repelenty proti komárom a prezervatívy počas zdravotníckej kampane v boji proti šíreniu vírusu Zika v mestečku Soledad, Kolumbia.
debata

Dcérska spoločnosť medzinárodnej farmaceutickej spoločnosti Sanofi k tomuto rozhodnutiu dospela deň po tom, ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila medzinárodnú pohotovosť v dôsledku šírenia vírusu Zika.

Proti vírusu Zika, ktorý pochádza z rovnakého kmeňa vírusov ako nákazlivá vírusová horúčka dengue – takisto prenášaná komármi -, doteraz nevytvorili ani vakcínu, ani iné účinné liečivo. Zatiaľ ani nepotvrdili žiadny prípad prenosu z človeka na človeka.

Spoločnosti Sanofi sa vlani v Brazílii – po rokoch vedeckého výskumu po získaní licencie – podarilo uskutočniť prvé úspešné očkovanie proti horúčke dengue. Sanofi vo svojom vyhlásení uviedla, že jej skúsenosti s vakcínou proti horúčke dengue „môžu byť rýchlym motorom pri pochopení šírenia“ vírusu Zika a „urýchlia identifikáciu kandidáta na vakcínu, vhodného pre ďalší klinický vývoj“.

Ziku potvrdili v Thajsku už pred štyrmi rokmi

Svoje prvé tohtoročné prípady infekcie oznámilo Thajsko aj Austrália, ktoré prepuknutie epidémie na svojom území nepredpokladajú.

Thajský pacient (22) si pritom nákazu nepriniesol z amerického kontinentu, ale nakazil sa priamo v krajine. Podľa thajských úradov sa pravdepodobne infikoval rovnakým kmeňom vírusu, ktorý vyvolal paniku v krajinách ako Brazília či Kolumbia. Thajský pacient vraj trpel horúčkou a vyrážkou, ale už sa zotavil a prepustili ho z nemocnice. Infekciu u neho potvrdila analýza krvných vzoriek.

„V Thajsku to nie je nová choroba … prvý potvrdený prípad sme mali už v roku 2012. Od tej doby nemáme v priemere viac ako päť prípadov ročne,“ uviedol šéf oddelenia pre kontrolu chorôb pri ministerstve zdravotníctva. „Nikdy sme nemali v Thajsku epidémiu vírusu Zika, vždy išlo o ojedinelé prípady,“ dodal.

Austrálske zdravotnícke úrady tiež oznámili, že diagnostikovali vírus Zika u dvoch Austrálčanov, ktorí sa vrátili nedávno z Haiti. Ide o prvý tohtoročný prípady v krajine. Priebeh choroby bol vraj u pacientov mierny a obaja sa už uzdravili. Úrady takisto oznámili, že na medzinárodnom letisku v Sydney objavili komáre prenášajúce vírus. Vzhľadom na ich malé množstvo je vraj nepravdepodobné, že by predstavovali nejaké nebezpečenstvo pre populáciu.

Zika sa môže rozšíriť aj v Afrike a Ázii

WHO uvádza, že vírus Zika by sa mohol rozšíriť aj do Afriky a Ázie. Organizácia spojených národov vytvorila tiež osobitné celosvetový tím pre boj s vírusom. Chce pri ňom využiť okrem iného skúseností z krízy okolo epidémie eboly v západnej Afrike. WHO sa obáva, že vírus by mohol postihnúť na americkom kontinente až štyri milióny ľudí.

Najdôležitejšie je podľa WHO teraz zabrániť rozšíreniu vírusu Zika do Afriky a Ázie, teda na kontinenty s „najvyššou pôrodnosťou na svete“. V Latinskej Amerike treba predovšetkým dobre informovať tehotné ženy, ako sa správať, aby sa nákaze chorobou vyhli.

Agentúra AP uvádza, že komáre druhu Aedes aegypti túto nákazu prenášajú zatiaľ najmä na americkom kontinente. Lekári vírus Zika spájajú so zvýšeným výskytom vzácnej choroby novorodencov – mikrocefáliou. Vírus pravdepodobne spôsobuje vývojovú poruchu ľudských plodov, ktorým predčasne prestane rásť mozog.

Podľa WHO sa síce spojenie ešte celkom nepotvrdilo, kým sa ale nepotvrdí opak, treba vírus za vinníka poruchy považovať. Okrem dobrej informovanosti tehotných treba podľa organizácie tiež hromadne zapojiť celé komunity do boja proti šíreniu choroby v oblastiach s vysokým výskytom komárov.

Pri boji s šírením vírusu Zika chce WHO využiť skúsenosti z boja s ebolou. Stav núdze, ktorý od pondelka platí kvôli vírusu Zika, WHO naposledy vyhlásila v roku 2014 práve kvôli epidémii eboly. Čelila vtedy kritike, že na šírenie vírusu, ktorý v západnej Afrike zabil viac ako 11 000 ľudí, zareagovala príliš neskoro.

Indická automobilka kvôli zmení kvôli vírusu názov vozidla Zica

Indická automobilka Tata Motors oznámila, že zmení názov svojho nového malého osobného automobilu Zica. Nešťastne vybraný názov svojho nového vozidla, ktorý prvýkrát predstavia v stredu na autosalóne na predmestí metropoly Dillí, totiž pripomína meno vírusovej nákazy v Latinskej Amerike. Názov Zica je skratkovým slovom z výrazov „Zippy“ a „car“, teda energický a auto.

Firma vo svojom vyhlásení uviedla, že na výstave označenie auta ešte zostane, v priebehu niekoľkých týždňov však oznámia nové meno. Spoločnosť vysvetlila, že sa rozhodla automobil premenovať s ohľadom na útrapy, ktoré vírus Zika spôsobuje v mnohých štátoch.

Automobilka, ktorá je materskou spoločnosťou britského výrobcu luxusných vozidiel Jaguar Land Rover, v posledných týždňoch viedla rozsiahlu reklamnú kampaň na podporu predaja nového vozidla. Medzi osobnosťami, propagujúcimi vozidlo, bol okrem iných Argentínčan Lionel Messi, najlepší futbalista sveta za minulý rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #vírus Zika #Sanofi Pasteur #medzinárodná pohotovosť