Merkelová vyzvala Putina, aby zatlačil na separatistov na Ukrajine

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v telefonickom rozhovore vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby využil svoj vplyv na proruských separatistov a pokúsil sa dosiahnuť zlepšenie bezpečnostnej situácie na východnej Ukrajine.

02.02.2016 14:15
Angela Merkelová, Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimír Putin sa rozpráva v Kremli s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou pri hrobe neznámeho vojaka.
debata (101)

S odvolaním sa na Steffena Seiberta, hovorcu spolkovej kancelárky, o tom informovala agentúra DPA. Hovorca ďalej uviedol, že Merkelová s Putinom hovorila na želanie ruského prezidenta. Štátnici vraj hovorili predovšetkým o naplnení minských dohôd uzavretých takmer pred rokom.

Merkelová vraj ruskému prezidentovi oznámila okrem iného aj to, že k celkovému riešeniu konfliktu treba naďalej zlepšiť bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny, zabezpečiť dodržiavanie prímeria aj neobmedzený pohyb inšpektorov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) po celom území Donbasu vrátane pohraničnej oblasti. Rusko by malo podľa kancelárky využiť svoj vplyv na proruských separatistov.

V pondelok sa Merkelová v Berlíne stretla s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Povedala okrem iného, ​​že zatiaľ nenastal čas na zrušenie európskych sankcií proti Rusku.

V stredu by mal do Moskvy na stretnutie s Putinom doraziť bavorský premiér a predseda vládnej Kresťansko únie (CSU) Horst Seehofer.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti