Novým šéfom ruskej rozviedky GRU sa stal generál Korobov

Novým šéfom ruskej vojenskej rozviedky GRU sa stal generálporučík Igor Korobov, doterajší prvý zástupca nedávno zosnulého šéfa služby Igora Serguna. Oznámila to v utorok ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na zdroje z ministerstva obrany.

02.02.2016 15:45
debata (7)

Korobov mal v GRU doteraz na starosti strategické riadenie. Sergun zomrel náhle začiatkom januára, podľa oficiálnej správy na zlyhanie srdca počas pobytu v rekreačnom stredisku pri Moskve. Jeho smrť vyvolala množstvo mediálnych špekulácií.

Americká konzultačná spravodajská agentúra Stratfor napríklad tvrdí, že Sergun zomrel v Libanone, navyše v inej dobe, než sa oficiálne uvádza. Hovorca Kremľa to obratom poprel.

Podľa informovaného ruského denníka Kommersant vládla v kruhoch GRU značná nervozita vyvolaná obavou, že do čela rozviedky bude postavený civilista. Hovorilo sa, že nový šéf mocnej spravodajskej služby má mať čo najtesnejšie väzby na prezidenta Vladimira Putina.

Nakoniec zvíťazil pragmatizmus a šéfom GRU sa stal človek blízky skoršiemu riaditeľovi agentúry Sergunovi, ktorý podľa ruských oficiálneho hodnotenia rozviedku riadil veľmi úspešne. Podľa Kommersantu nie je o Korobovi k dispozícii mnoho informácií, na verejnosti sa objavuje zriedka.

Hlavná správa rozviedky ruského generálneho štábu (GRU) je najväčšou ruskou výzvednou službou, jej civilným náprotivkom je menej známa a operačne aj personálne podstatne menšia Služba vonkajšej rozviedky (SVR). História GRU spadá až do čias po boľševickej revolúcii z roku 1917, keď sa o vytvorenie vojenskej špionážnej agentúry zasadil vtedajší mocný boľševický vodcu Lev Trocký.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenská rozviedka #GRU