KĽDR sa pripravuje na vypustenie družice

Severná Kórea oznámila, že chce tento mesiac vypustiť na obežnú dráhu družicu. V posledných dňoch sa objavili špekulácie, že Pchjongjang pripravuje skúšku balistickej rakety.

02.02.2016 21:45
debata (11)

Medzinárodná námorná organizácia (IMO) uviedla, že ju KĽDR upozornila na zámer vypustiť satelit medzi 8. a 25. februárom. Spojené štáty reagovali vyhlásením, že ide „o ďalšiu destabilizujúcu provokáciu“ zo strany KĽDR a že je to argument pre ešte tvrdšie medzinárodné sankcie OSN voči KĽDR.

Avizované dáta naznačujú, že režim by chcel poslať družicu do vesmíru pri príležitosti narodenín už zosnulého bývalého severokórejského vodcu Kim Čong-ila, otca súčasného diktátora Kim Čong-una. Kim Čong-il sa narodil 16. februára.

Oznámenie nasleduje po špekuláciách o prípravách testu balistických rakiet, čo je ďalší krok na ceste k tomu, aby KĽDR disponovala strelami schopnými niesť jadrové hlavice. To všetko v rozpore s rezolúciami OSN.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest v utorok povedal, že medzinárodné spoločenstvo bude považovať krok Severokórejčanov len za ďalšiu nezodpovednú provokáciu a jasné porušenie medzinárodných záväzkov.

Spojené štáty v januári uviedli, že zaznamenali rastúcu aktivitu okolo raketovej strelnice v Severnej Kórei, čo si vykladajú ako možnú prípravu kozmického štartu v blízkej budúcnosti. O možnej novej severokórejskej raketovej skúške informovali tiež japonské vládne miesta s odvolaním sa na satelitné snímky. Podľa japonskej tlačovej agentúry Kjódó by teraz mala vrcholiť príprava odpalu rakety dlhého doletu schopnej niesť jadrovú hlavicu.

Pchjongjang tvrdí, že jeho raketový výskum je rýdzo vedecký a mierový, podľa odborníkov ale Severná Kórea testuje balistické rakety v rámci zbrojného programu a v rozpore s rezolúciami OSN. Medzinárodné spoločenstvo sa teraz zaoberá možnosťou nových sankcií proti KĽDR po jadrovom teste, ktorý komunistický režim uskutočnil začiatkom januára.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #balistické rakety #družica