Austrália môže vyhostiť deti migrantov narodené v krajine

Austrálske úrady majú právo vyhosťovať migrantov vrátane ich detí, ktorí sa narodili v krajine. Rozhodol o tom najvyšší austrálsky súd, ktorý zamietol sťažnosť bangladéšskej ženy proti deportáciám žiadateľov o azyl na ostrov Nauru v Tichom oceáne. Podľa agentúry Reuters tento verdikt dáva úradom možnosť vyhostiť desiatky detí, ktoré sa narodili v Austrálii žiadateľom o azyl v detenčných centrách.

03.02.2016 07:44
debata (11)

Bangladéšanka sa na súd obrátila potom, čo ju v roku 2013 so skupinou ďalších migrantov zadržali na člne, ktorým sa pokúšala dostať do Austrálie. Potom ju poslali do detenčného tábora na ostrove Nauru, ktorý je kvôli nevyhovujúcim podmienkam terčom kritiky OSN a ľudskoprávnych organizácií. Kvôli nutnosti lekárskej starostlivosti ju však predvlani previezli na austrálsku pevninu, kde sa jej narodila dcéra.

Právnici ženy tvrdili, že Austrália nemá právo financovať a používať utečenecké centrum v tretej krajine. Súd však tento argument odmietol. „Naša zodpovednosť je jasná: pašeráci ľudí neprevážia nad našou zvrchovanosťou,“ komentoval v parlamente rozsudok premiér Malcolm Turnbull.

Verdikt podľa Reuters otvára cestu k deportáciám najmenej 37 detí, ktoré sa narodili žiadateľom o azyl v krajine. Niektoré z nich sú už v školskom veku. Podľa austrálskych zákonov vzniká nárok na občianstvo deťom narodeným cudzincom v Austrálii až dovŕšením desiateho roku veku, ak prežili väčšinu života na austrálskom území.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #migranti