Ukrajinský minister hospodárstva Abromavičius oznámil rezignáciu

Ukrajinský minister hospodárstva a obchodu Aivaras Abromavičius sa rozhodol rezignovať na protest proti údajnému blokovaniu kľúčových ukrajinských hospodárskych reforiem. Oznámil to v stredu na tlačovej konferencii v Kyjeve. Litovský politík s ukrajinským pasom bol do funkcie vymenovaný v decembri 2014. Jeho plánovaný odchod vyvolal na Ukrajine búrlivú diskusiu o budúcnosti vlády Arsenija Jaceňuka. Ten demisiu svojho kabinetu odmietol.

03.02.2016 10:55 , aktualizované: 14:36
Ukrajina, Abromavičius Foto: ,
Ukrajinský minister hospodárstva Aivaras Abromavičius.
debata (33)

„Príčinou (demisie) je prudká aktivizácia síl blokujúcich významné systémové reformy,“ vysvetlil dôvody svojho odstúpenia minister, ktorého prezident Petro Porošenko predvlani povolal do vládneho tímu ako jedného zo zahraničných expertov. „Nejde už len o absenciu podpory alebo politickej vôle, ale o aktívny tlak, ktorý má paralyzovať našu reformnú prácu,“ vyhlásil litovský národohospodár, ktorý vlani hneď po prevzatí funkcie dostal ukrajinské občianstvo.

„Do môjho tímu a na kľúčové posty v štátnych podnikoch dosadzujú pochybné osoby. Takýto postup považujem za pokus o kontrolu peňažných tokov. V tomto systéme odmietam pracovať,“ dodal Abromavičius podľa agentúry Unian.

Ukrajina po páde proruského režimu Viktora Janukovyča prechádza zložitým obdobím, ktoré podľa kritikov nenapĺňa očakávania proeurópskych reformátorov. Mnohé reformné zákony, ktorými západné finančné inštitúcie podmieňujú poskytovanie potrebných pôžičiek, narážajú na odpor poslancov v kyjevskom parlamente. Médiá a mimovládne organizácie sa sťažujú, že režim dostatočne neobmedzuje vplyv ukrajinských oligarchov. Brusel aj experti Medzinárodného menového fondu upozorňujú na nedostatočne razantný boj s všadeprítomnou korupciou.

Kritika podľa analytikov oslabuje vládu premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorej popularita prudko upadá. V hlavnom meste sa šíria špekulácie, že Jaceňukov kabinet v polovici februára padne. Niekoľko ministrov už pohrozilo rezignáciou, demisiu ministra zdravotníctva Alexandra Kvitašviliho parlament vlani neschválil.

„Nechcem sa stať zásterkou otvorenej korupcie alebo bábkou ľudí, ktorí chcú rovnako ako predchádzajúci režim získať kontrolu nad štátnymi peniazmi,“ vyhlásil Abromavičius. „Nechcem na ekonomickej konferencii v Davose rozprávať o našich úspechoch, zatiaľ čo doma sa za našimi chrbtami riešia dôležité otázky v prospech záujmov istých ľudí,“ konštatoval.

Za jednu z hlavných príčin neuspokojivého stavu označil Abromavičius údajné intrigy Ihora Kononenka, vplyvného podpredsedu poslaneckej frakcie hlavnej vládnej strany Blok Petra Porošenka. „V poslednej dobe tento muž urobil veľa preto, aby zablokoval prácu moju a môjho tímu,“ povedal minister. Naznačil, že práve Kononenko sa snaží pretlačiť do ukrajinskej exekutívy „svojich ľudí“.

Abromavičius vyhlásil, že chce so svojím tímom z ministerstva hospodárstva odísť okamžite. „Vyzvem ukrajinský parlament, aby o mojej demisii hlasoval hneď vo štvrtok,“ povedal minister. Úrad vlády ani prezidenta zatiaľ na jeho vyhlásenie nereagoval.

Ministrova demisia vyvolala politickú búrku

Bezprostredne po Abromavičiusovom vyhlásení ho prijal prezident Porošenko, aby s ním prerokoval jeho plány. Na ohlásenú rezignáciu kľúčového ministra reagovali s veľkým znepokojením veľvyslanci niekoľkých európskych krajín.

Litovský národohospodár podľa veľvyslancov dosiahol významné úspechy pri presadzovaní bolestných, ale nevyhnutných reforiem a v boji s korupciou. Ukrajinské politické špičky „by mali zabudnúť na svoje malicherné spory a navždy sa zriecť chamtivých záujmov, ktoré brzdia rozvoj krajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísali veľvyslanci USA, Kanady, Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska, Litvy, Švédska a Švajčiarska.

Abromavičiusove rozhodnutie podporil Michail Saakašvili, ďalší zahraničný expert, ktorého Porošenko do krajiny povolal. Bývalý gruzínsky prezident, ktorý vykonáva funkciu odeského gubernátora, pritom zo sabotáže reforiem obvinil priamo premiéra Arsenija Jaceňuka.

„Nie je to smutné, že Litovčania a Gruzínci sú nútení prevziať úlohu obrancov krajiny pred nečistými rukami niektorých ľudí, ktorí sa, hoci sú to rodení Ukrajinci, predrali k moci a škodia ukrajinským záujmom?“ uviedol Saakašvili v vyhlásení. Dodal, že „iniciatívy smerujúce k výmene šéfov štátnych podnikov blokuje sám premiér“.

Saakašvili vyjadril nádej, že poslanci nájdu silu na odvolanie Jaceňukovho kabinetu. Podľa ukrajinských médií k tomu bude príležitosťou parlamentná debata o činnosti vlády, ktorá je naplánovaná na polovicu februára. Jaceňuk v stredu novinárom povedal, že demisia jeho vlády by sa rovnala „úteku z bitky“.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Abromavičius